IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сложен градоустройствен режим затруднява предлагането на нови жилища на Острова

Британският пазар няма да може да предложи нужния брой нови жилища за растящото население, сочи доклад

12:25 | 03.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Регулациите в областта на проектирането се превръщат във все по-голям проблем за британските жилищни строители, като близо 60% от тях казват, че различни проблеми в това отношение забавят процеса по изграждане на жилища, сочи проучване.

Консултантската компания Knight Frank е анкетирала 200 различни по вид и мащаб на дейност жилищни строители и инвеститори в страната.

Според доклада обаче ипотечното финансиране е единствената и най-голяма заплаха за сектора, следвана от очакваните повишения на лихвите и слабия икономически ръст във Великобритания. Общо 39% от анкетираните предлагат да бъдат въведени субсидирани ипотеки за купувачите на първи дом. 

От компанията смятат, че пазарът в страната няма да може да предложи нужния брой нови жилища за растящото население през идните години, предвид факта, че стартиралите нови проекти са се понижили с 43% в сравнение с нивата от 2007 г. При сегашните темпове изгражданите нови жилища са с 50% по-малко в сравнение с годишния ръст в броя на домакинствата.

Според компаниите от сектора най-голямо търсене има за къщи с три и четири спални, а 57% от тях смятат, че средният размер на новите проекти по отношение на брой жилищни единици в проект ще се понижи. Този факт се дължи на наблюдавания в момента отлив на предприемачите от градските и апартаментните комплекси.

Въпреки че цените на земята са все още с 40% по-ниски от своя пик в края на 2007 г., вероятно те ще останат стабилни през 2011 г. Ограниченията в предлагането на земята поради различни регулаторни особености в областта на проектирането и градоустройството ще заличат повишеното предлагане на терени поради продажбите на проблемни активи, се казва в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още