IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харвардският университет е най-големият собственик на гори в Румъния

Фонд на университета притежава горски площи в Румъния за над 100 млн. евро

14:57 | 29.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Romsilva</p>

Снимка: Romsilva

Инвестиционният фонд Phemus Corporation, част от структурите, управлявани от престижния американски университет Харвард, е мажоритарен акционер в най-големия собственик на гори в Румъния Scolopax SRL.

Компанията оглавява класирането на най-големите собственици на гори в Румъния към 1 април миналата година, в които не се включва държавата, управляваща имотите чрез компанията Romsilva, пише ZF.

Изпълнителният директор на Scolopax Свен Рутгерсон е потвърдил, че фонд на Харвардския университет стои зад собственика на компанията.

„Ние притежаваме около 35 хил. хектара (350 хил. дка) гори и 2 хил. хектара земеделска земя”, казва той. По думите му фондът е започнал да изкупува земя още през 2005 г., като покупките вероятно ще продължат и за в бъдеще, „в зависимост от развитието на Румъния“.

Предвид средната цена на хектар в Румъния, която в момента е около 3 хил. евро, стойността на портфолиото от горски имоти на фонда е над 100 млн. евро.

Пазарът дава данни за интерес от страна на американски инвеститори към горските площи в Румъния през последните няколко години, но досега нямаше официални данни за участието на Харвардския университет, пише изданието.

Горският фонд на Румъния е около 6,5 млн. хектара, от които 3,3 млн. хектара са държавна собственост, управлявани от Romsilva. Последната управлява също и частни площи от над 1 млн. хектара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още