IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка предупреди за риск от пазара на имоти на Китай

Внезапен спад на китайския пазар може да окаже голямо влияние върху икономиката, се посочва в доклад на банката

13:46 | 29.04.11 г.
<p>
	Строителни дейности в близост до жилищен блок в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Строителни дейности в близост до жилищен блок в Пекин. Снимка: Ройтерс

Китайският пазар на имоти е „специфичен източник на риск“ с потенциал да изпрати вълнообразен ефект из цялата икономика в случай на внезапен спад, посочват от Световната банка в свой тримесечен доклад, цитиран от MarketWatch.

„Шокове за пазара на имоти, които биха забавили строителството значително, може да окажат голямо влияние върху икономиката и балансите на банките“, предупреждават от банката. 

В доклада се посочва още, че евентуално забавяне на пазара може да засегне финансите на местните правителства – особено на подкрепилите мащабни инфраструктурни проекти, които разчитат силно на банковата система за финансиране на плановете си.

„Широко разпространената употреба на имотите като инвестиционно средство и ролята на местните правителства засилват риска“, пише в доклада.

В него се отбелязва също, че забавяне на сектора ще засегне и големи работодатели в стоманодобивната и циментовата индустрия.

Прогнозата на Световната банка за китайската икономика е за 9,3% ръст тази година и 8,7% следващата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още