IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат 50% ръст в цените на земеделската земя на Острова за пет години

Цените са се повишили със 100% през последните четири години

11:26 | 26.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Цените на земята в Англия се очаква да нараснат с 10% през тази година.<i> Снимка: sxc.hu</i></p>

Цените на земята в Англия се очаква да нараснат с 10% през тази година. Снимка: sxc.hu

Цените на земеделската земя в Англия се очаква да се повишат с 50% през следващите пет години, след като вече отчетоха ръст от 100% през изминалите четири години, пише FT.

Цените на земеделската земя продължиха да се покачват и през първите три месеца на годината, тласкани от ограниченото предлагане и силното търсене от страна на частни инвеститори и земеделци.

Цените в Англия се покачиха с 2,7% до 5700 паунда на акър (4 046 кв. м) през първото тримесечие на годината, което бе най-големият ръст за този период от годината от 2008 г. насам, сочи доклад на консултантската компания Savills.

Според проучване на друга компания - Smiths Gore, ръстът за периода е 4%, а цената е достигнала 7900 паунда на акър.

Въпреки ръста в стойностите на земята от 100% през последните четири години брокерите смятат, че на пазара предстоят още силни ръстове.

„Всички предричат значителен капиталов ръст в стойностите на земята през следващите години“, казва Марк МакАндрю, директор на консултантската компания Strutt & Parker. От компанията смятат, че стойностите ще се повишат с около 10% през тази година и общо с до 50% през следващите пет години.

Тези прогнози доведоха до растящ брой частни инвеститори, които купуват земя във Великобритания.

„Високите цени на (земеделските) култури и фундаментът, свързан с изхранването на световното население, продължават да движат интереса към земеделска земя като инвестиционен актив“, казва Иън Бейли от Savills.

Наред с капиталовия ръст земеделската земя може да предостави и значителни данъчни предимства за частните инвеститори. Земята, както и част от земеделските съоръжения, са освободени от някои данъци две години след придобиването им, при положение, че собственикът обработва земята или има договор за отдаване под аренда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още