IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

M. Stanley все още жертва на космическата експозиция към имотите преди кризата

Morgan Stanley пропусна крайния срок да изплати кредит от 3,3 млрд. долара, обезпечен с японска офис кула

17:38 | 15.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Изображение: sxc.hu</p>

Изображение: sxc.hu

Morgan Stanley, която бе един от най-агресивните инвеститори на глобалния пазар на имоти преди кризата, все още изпитва огромни сътресения поради голямата си експозиция към сектора.

Поредните проблеми за компания дойдоха, след като неин фонд не спази крайния срок за изплащане на кредит от 3,3 млрд. долара, поради което му бе отнета офис сграда в Токио от Blackstone и други инвеститори, пише Ройтерс.

Неспособността на компанията да изплати задълженията си е поредният мащабен проблем от редица инвестиции с високо ниво на ливъридж на Morgan Stanley, пише изданието.

Фондът за имоти MSREF V, който разполага с капитал от 4,2 млрд. долара, пропусна крайния срок, който изтичаше днес, 15 април, за да изплати кредита си от 278 млрд. йени (3,3 млрд. долара), който бе „пакетиран“ като ценни книжа, обезпечени с ипотеки върху 32-етажната офис кула Shinagawa Grand Central Tower, чиято стойност се сгромоляса след кризата.

Това е най-мащабното неизплащане на кредит, оформен като ценни книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти в Япония, сочат анализатори.

По думите на Юнички Шимицу, кредит анализатор от Deutsche Securities, не е учудващо, че такъв тип дълг не е бил изплатен, но в този случай мащабът е наистина огромен, „така че в този смисъл е жалко“.

„Въпросът е как дългът ще бъде възстановен оттук нататък“, коментира той.

Фондът придобил кулата за 140 млрд. йени през 2004 г. от Mitsubishi Corp и Mitsubishi Motors. През 2005 г. Morgan Stanley „препакетирал“ кредитите в ценни книжа, обезпечени с ипотеки на стойност 125 млрд. йени.

Възползвайки се от ралито на пазара на имоти, през 2007 г. фондът рефинансирал дълга си с нов кредит на стойност 278 млрд. йени, или двойно по-висока стойност от тази, за която платил за сградата, което потенциално можеше да му донесе апетитна доходност.

След това рефинансираният кредит е бил продаден от Morgan Stanley на различни инвеститори.

Друг фонд на Morgan Stanley, MSREF VI, който има капитал от 8,8 млрд. долара, ще трябва да изплати през юли кредит от 72,7 млрд. йени върху бившия главен офис на Shinsei Bank, който той придоби през 2008 г. за 118 млрд. йени.

Миналата година същият фонд успя да си запази 13 хотела, които придоби през 2007 г. от All Nippon Airways за 281,3 млрд. йени. Фондът успя да постигне временно преструктуриране на кредита, като в крайна сметка го рефинансира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още