IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът съдейства на Църквата за собствеността на храма Св. Александър Невски

Държавата ще съдейства за придобиването от Светия Синод на документи за собственост на храмове и параклиси

17:52 | 14.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>Патриарх Максим и Бойко Борисов.<i> Снимка: Министерски съвет</i></p>

Патриарх Максим и Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов пое ангажимент в близките дни да намери решение въпросът за правото на ползване на храм-паметника „Св. Александър Невски”, който няма документи за собственост, съобщи правителственият пресцентър.

Това стана при срещата днес на премиера с членовете на Светия Синод на Българската православна църква. Срещата беше поискана от митрополитите, за да бъдат обсъдени въпроси от църковния живот, по които църквата има нужда от съдействието на държавата.

Темите на разговора бяха свързани с актуването на православните храмове, статута на свещенослужителите и на църковните служители, с възможностите за кандидатстване на православната църква с проекти по оперативните програми.

Премиерът е поел ангажимент да се разреши и въпросът за придобиването от Светия Синод на документи за собственост на храмове и параклиси, които Българската православна църква стопанисва, управлява и в които служи от години.

Пловдивският митрополит Николай благодари за пълното съдействие от държавата за връщането на Българската православна църква на собствеността на храма в Батак и за канонизирането на жертвите от Баташкото клане.

Двете страни се разбраха съвместна експертна група да предложи уреждане и на въпроса със здравното осигуряване на монасите и монахините, които не са на длъжност и не получават заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
Църквата - най-големият собственик на недвижими имоти - с нередовни документи! И държавата - вместо да приложи закона - ще узакони завареното положение?! Това е положението, прав е американският посланик за двойния стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още