IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предлага 176 необитаеми острова под наем

Островите, „открити за обществено развитие“, са в осем китайски региона и може да бъдат наети за максимум 50 години

12:11 | 13.04.11 г.
Китай предлага 176 необитаеми острова под наем

Китай разпространи списък със 176 необитаеми острова, които се предлагат под наем на компании и частни лица, предаде ИТАР-ТАСС.

Островите, „открити за обществено развитие“, са в осем китайски региона. Повечето от тях са край бреговете на провинциите Гуандун в Южен Китай и Фуцзиан в източната част на страната.

Всеки желаещ, включително чужденец, може да направи заявка, като представи план за дейностите, които иска да развива и определи тяхната цел, заяви началникът на бюрото по управление на островите към Държавната океанографска служба Лу Цайся. Заявките на чуждестранните лица трябва да бъдат одобрени и от Държавния съвет на Китай.

Срокът на наема е ограничен до максимум 50 години.

Китайските власти се надяват, че наемателите ще могат да развиват на „своя“ необитаем остров или група острови туризъм, производство, риболов, селско стопанство, лесовъдство, строителство и други. При тези дейности ще трябва да бъдат следвани държавните изисквания, включващи, например, максимална височина на построените сгради и норми за събиране на отпадъците и изхвърлянето им в околната среда, за което ще следят държавни
инспектори.

През 2010 г. Китай прие закон за защита на островите, предвиждащ не само тяхната защита, но и усъвършенстване на управлението на „островното стопанство“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още