IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският пазар на недвижими имоти остава в стагнация

Ситуацията на пазара в Лондон се различава коренно от останалата част на страната

11:12 | 12.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

Няма признаци пазарът на недвижими имоти във Великобритания да излиза от стагнацията на този етап. Това показва последното месечно проучване на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти в страната (RICS), цитирано от BBC.

Резултатите от него разкриват, че продажбите и цените са останали като цяло без промяна, а в същото време интересът от страна на кандидат-купувачите е намалял.

Проучването се допълва добре с резултатите от други скорошни проучвания, които показаха, че състоянието на пазара на недвижими имоти остава лошо.

От Кралския институт на лицензираните оценители посочват, че има регионални различия по отношение на пазара, като Лондон се различава коренно от останалата част от Обединеното кралство.

„Негативната перспектива пред цените на имотите във Великобритания изглежда отразява по-добре състоянието на общата икономика от микроклимата в Лондон", посочва говорителят на RICS Иън Пери.

„Ограниченият интерес от страна на купувачите в много части на Великобритания продължава да влияе на пазара, което води до натиск върху цените”, допълва той.

По неговите думи растящата вероятност за увеличение на лихвените проценти от Английската централна банка и трайният недостиг на ипотечно финансиране в страната ще отложат повече цялостното възстановяване на пазара на недвижими имоти.

Проучването на института се базира на отговорите от 259 оценители на имоти.

През март близо 60% от тях съобщават, че не е имало промяна в ценовите нива, при които са се осъществили сделките, в които са участвали.

Лондон е единственият район във Великобритания, където цените са продължили да се качват и през миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още