IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Радикална реформа се задава в ипотечния сектор на Саудитска Арабия

Дългоочакваният закон за ипотечното кредитиране ще стимулира частния пазар за ипотечно финансиране в страната

12:42 | 07.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Радикална реформа се задава в ипотечния сектор на Саудитска Арабия

Съветниците на краля на Саудитска Арабия Абдула са одобрили дълго отлаганата реформа на закона за ипотечното кредитиране в страната, след като монархът обеща повече от 82 млрд. долара за финансиране на жилищното строителство в страната.

Повод за тази стъпка станаха драматичните събития в Близкия Изток през последните месеци, при които заради голямата безработица и бедност сред младото население дългогодишните държавни лидери в Тунис и Египет бяха принудени да се оттеглят, пише Bloomberg.

Консултативният съвет (Шура) е постигнал съгласие за окончателните изменения по закона за ипотечното кредитиране в Саудитска Арабия и го е предал на крал Абдула бин Абдулазиз за одобрение. Това посочва за Bloomberg Саад Марик, заместник-председател на финансовия комитет на съвета.

„Законът ще стимулира създаването на частни компании за ипотечно финансиране и банките ще инжектират много пари в ипотеки”, посочва Саад Марик. „Очаквам инжекция на десетки милиарди арабски риала в сектора като резултат от това.”

Крал Абдула обеща да увеличи разходите за жилищно строителство, след като гражданските протести доведоха до свалянето на правителствата в Египет и Тунис и се разпространиха в Сирия в Бахрейн.

Ипотечният закон в Саудитска Арабия ще промени начина, по който се регулира жилищното финансиране в страната, от регистрирането на ипотеките до наказването на полицейските служители, отказали да изпълнят принудително отнемане на имот.

Законът, който се обсъжда от десет години, ще доведе до създаването на частен пазар за ипотечно кредитиране, който Capitas Group International оценява на 32 млрд. долара годишно за следващите десет години.

На 18 март крал Абдула обяви план да похарчи 67 млрд. долара за построяването на 500 хил. жилища и да превърне жилищната администрация в министерство с бюджет 15 млрд. арабски рияла (4 млрд. долара). Три седмици по-рано той обеща да увеличи финансирането за строеж на жилища с 15 млрд. долара.

„Жилищният фонд е един от най-бързите начини да се преразпредели богатството към хората,” коментират икономисти от университета Джорджтаун. „Това ще открие и много работни места, защото строителството и други помощни сектори ще нарастват, създавайки раздвижване в икономиката.”

Икономиката на Саудитска Арабия вероятно ще нарасне с 5,5% през тази година заради по-голямото производство на петрол и държавни разходи, според прогнозите на Banque Saudi Fransi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"Жилищният фонд е един от най-бързите начини да се преразпредели богатството към хората"------------------------Тая заблуда е направо невероятна! Значи 20-30 години изплащаш нещо на тройна цена и като станеш на 50-60 години и изплатиш всичко, вече си богат. Богат си ама от това нищо не печелиш щото трябва да живееш в това, от което се състои богатството ти. Хммм, а може би пропускам нещо? Може би като умреш и освободиш жилището, наследниците ти ще са богати?! Може би. Колко ли обаче струва едно 40-50 годишно жилище. Май не много и повечето такива са за събаряне и нов строеж. Естествено, с нов ипотечен кредит. Сладка работа. За някои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"67 млрд. долара за построяването на 500 хил. жилища "------------------------Хе-хе - падат се по едни 134 хиляди долара на жилище. К'во му плащаш... :))Явно и там осъзнаха силата на кредита - модерното робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още