IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тенденцията на спад се запазва на британския жилищен пазар

От ипотечния кредитор Halifax Bank of Scotland прогнозират 2% спад в цените на жилищата в страната през 2011

11:35 | 06.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Жилищата на Острова поевтиняват за четвърто поред тримесечие. <i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Жилищата на Острова поевтиняват за четвърто поред тримесечие. Снимка: sxc.hu

Тенденцията към спад на жилищния пазар във Великобритания се запази и през първото тримесечие на тази година, когато цените на жилищата са се понижили с 0,6% спрямо нивата си от последните три месеца на 2010 г.

Това показа последното проучване на един от най-големите ипотечни кредитори на Острова – банката Halifax Bank of Scotland. От него става ясно, че това е четвърти пореден ценови спад на тримесечна база.

Жилищните цени са се повишили с 0,1% на месечна база през март, след като през февруари паднаха с 0,8 на сто. Икономистите очакваха жилищата да поскъпнат по-силно с 0,2% спрямо февруари.

В сравнение с март 2010 година средните ценови нива са паднали с 2,9% до 162 912 паунда. Това е най-рязкото им понижение в рамките на 12 месеца от октомври 2009 г. насам.

Мартин Елис, икономист на Halifax Bank of Scotland, очаква 2% спад в цените на жилищата във Великобритания през 2011 г. като цяло.

Той посочва, че несигурните икономически изгледи и индивидуалните финансови затруднения вероятно ще ограничават търсенето през идните месеци, което ще оказва натиск върху цените на жилищата.

От Halifax смятат, че въвеждането на нова схема за споделена покупка на жилище, наречена „Първа покупка” (FirstBuy), ще помогне на някои домакинства да закупят новопостроено жилище. Схемата предвижда купувачът да предостави 5% от продажната цена, а още 20% ще се отпуснат от правителството и строителната компания под формата на нисколихвен заем.

Положителният ефект от схемата обаче ще бъде ограничен, защото има за цел да подпомогне около 10 хил. домакинства, което се равнява само на 5% от всички купувачи на първи имот в страната през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още