IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арабският капитал потича към Лондон

Затегнатият контрол над личната информация в швейцарските банки кара богатите инвеститори да обръщат поглед към други пазари като Лондон

13:29 | 01.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Арабският капитал потича към Лондон

Лондон печели позиции в борбата за привличане на богатите фамилии от Близкия Изток, търсещи убежище от политическата нестабилност в собствената си страна и британските частни банки и луксозни имоти започват да отклоняват капитали от предпочитаната досега Швейцария, пише Ройтерс.

Голям обем от капитал започва да изтича от Близкия Изток и значителна част от него се насочва към Лондон, както признават фонд мениджъри и в двете страни.

“Истина е, че по-големите фамилии избягват Швейцария”, казва базиран в Женева мениджър.

Швейцария е добре известна дестинация за голяма част от арабското богатство, но част от нежеланието за инвестиции в индустрията на страната за управление на капитали на обща стойност 2 трлн. долара се дължи на подкопаването на някогашния швейцарски авторитет на банковата тайна.

Представителите на сектора отдавна се опасяват, че усилията да отговорят на изискванията на данъчните власти в САЩ и на други места са понижили конкурентоспособността на страната.

Пукнатините в швейцарския банков сектор се появиха миналата година, когато UBS бе заставена да предаде данните на около 4450 свои клиенти, заподозрени в укриване на данъци.

Същевременно лондонските банки, дългогодишни конкуренти на швейцарските, продължават да печелят позиции, след като миналата седмица стана ясно, че британските данъчни реформи не застрашават в такава степен богатите британци, колкото първоначално се очакваше, пише изданието.

Привлекателността на Лондон бе потвърдена и от консултантската компания Savills, чийто доклад показва как капиталите, „бягащи от глобалната несигурност“, са помогнали на луксозните имоти в Лондон да избегнат стагнацията на други пазари през последните месеци.

“Луксозните жилища в Лондон може да играят ролята на склад за глобалното богатство в лицето на неочаквани глобални събития”, казва Йоланд Барнс, директор Проучвания в Savills.

Много от хората, идващи от Близкия Изток, се чувстват като у дома си или притежават жилища в големите европейски столици като Лондон и с това прехвърлят част от своето богатство там, където смятат, че могат да го съхранят по-добре, казва един банкер.

Само през първите дни на броженията богаташите от Бахрейн са прехвърлили в чужбина 15-20% от своите активи в страната.

Някои банкери пък посочват примери с готовността на швейцарските банки бързо да замразяват активи на хора, свързани с управляващите семейства в Либия, Тунис и Египет, което също отблъсква потенциалните клиенти.

Други клиенти и банкери също потвърждават тези опасения, което е накарало представители на финансовия сектор да призоват швейцарските власти да изяснят какви типове клиенти биха могли да попаднат под обсега на подобни акции.

“Парадоксално това би могло да помогне на Швейцария, тъй като то ще изясни, че повечето хора нямат много от какво да се страхуват”, коментира същият мениджър, базиран в Женева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още