IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите търсят добавена стойност на пазара на търговски имоти в Европа

Инвестициите в търговски площи в Европа отчитат ръст от 60% през 2010 г.

10:48 | 30.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите търсят добавена стойност на пазара на търговски имоти в Европа

Въпреки фокуса на инвестиционния пазар на търговски имоти в момента, който е насочен изключително върху първокласния сегмент, инвеститорите започват да обръщат поглед и към други части на пазара в търсене на добавена стойност, сочи анализ.

„През последните години бе отчетен значителен ръст на инвестиционното търсене за първокласни търговски (имоти) с високо качество“, коментира Джон Уелман, директор Инвестиции в търговски имоти в CB Richard Ellis (CBRE), която е изготвила анализа.

„Въпреки това през последните месеци има забележимо повече данни за инвеститори, които активно търсят възможности за добавена стойност в много локации в Европа“, казва той.

Уелман обяснява, че за това има редица причини. Сред тях са значителните премии върху доходността, които инвеститорите могат да очакват в замяна на повишения риск от второстепенните сегменти. Наред с това фактор е и ограниченият обем от нови проекти, както и ниското ниво на капиталови инвестиции в съществуващи активи през последните години.

Инвестициите в търговския сегмент в Европа през 2010 г. достигнаха 36,2 млрд. евро, което бе ръст от 60% в сравнение с година по-рано. Това повишение изпревари и ръста на общия инвестиционен пазар за миналата година, който бе 47%.

Великобритания и Германия заедно представляваха 63% от общите инвестиции в търговски имоти, като Франция и Холандия бяха следващите най-ликвидни пазари.

Общо 63 сделки на единична стойност над 100 млн. евро бяха сключени миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още