IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар инвестира 125 млрд. долара в строителство и инфраструктура до 2016

Държавните разходи за инфраструктура ще бъдат на стойност 67 млрд. долара

11:23 | 29.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Катар инвестира 125 млрд. долара в строителство и инфраструктура до 2016

Катар планира да реализира инвестиции в размер на 125 млрд. долара през следващите пет години в строителни и енергийни проекти, за да може да поддържа силния ръст на икономиката си, пише Ройтерс.

Страната, която досега успя да избегне политическите вълнения, обхванали останалата част от арабския свят, смята да увеличи правителствените разходи за фискалната 2011/12 г., подпомогната от високите цени на суровия петрол и повишения добив на газ.

„Тази година той (икономическият ръст) ще бъде много висок. Догодина ще бъде по-малък, но все още двуцифрен“, казва икономическият съветник на емира, Ибрахим ал-Ибрахим.

Според програмата за икономическо развитие на страната икономическият ръст през 2011 г. ще бъде 15,7%. Направената по-рано прогноза за ръст от 7,1% за 2012 г. може би е вече остаряла, тъй като тя е базирана на цена на петрола от 86 долара за барел, пише изданието.

„Прогнозата се основава на цена на петрола, която сега е по-висока“, казва Ибрахим, който добавя, че ефектът от ръста на цената на петрола и добива на газ все още не се е почувствал в икономиката.

Катар смята да инвестира над 130 млрд. риала (35,7 млрд. долара) чрез близки до правителството компании през периода 2011-2016 г. От тях около 100 млрд. риала ще бъдат усвоени чрез Barwa и Qatar Diar за жилищни и административни строителни проекти.

Qatar Petroleum и неговите подразделения ще инвестират още 88 млрд. риала (24,2 млрд. долара), докато държавните разходи за инфраструктурни проекти ще бъдат на стойност 67 млрд. долара. Сред тях са проекти за изграждане на пътна, пристанищна и водна инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още