IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Албания ще продава имоти и дялове от държавни фирми

Агенцията за приватизация обяви, че 1280 имота на държавата, както и акции на държавни предприятия в скоро време ще бъдат пуснати за продажба

11:45 | 25.03.11 г.
Албания ще продава имоти и дялове от държавни фирми

Албанското правителство пуска за продажба държавни имоти и фирми с цел да увеличи приходите в бюджета и да даде тласък на икономиката, съобщава гръцката агенция АНА-МПА.

Агенцията за приватизация обяви, че 1280 имота на държавата, както и акции на държавни предприятия в скоро време ще бъдат пуснати за продажба.

Става дума за продажба на дялове на държавата в петролните компании АРМО и Албпетрол, в комуникационната компания Албтелеком, в електрическата ЧЕЗ, както и в малки водноелектрически централи и военни съоръжения, които вече не се използват.

Предвижда се приватизационната процедура да приключи до края на 2011 г. Интерес за покупката на дял на Албтелеком е проявила канадската петролна компания Банкерс петролеум, която участва в добива на петрол в Албания.

В АРМО правителството в Тирана смята да продаде 15% от акциите, чиято стойност се оценява на около 50 млн. долара. През 2008 г. американско-швейцарски консорциум закупи 85% от компанията за 128 млн. евро. АРМО притежава дял от около 30 на сто на албанския петролен пазар и в нея работят 1 600 души.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още