IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общини ще могат да управляват недвижими културни ценности

Целта е да поемат инициатива за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ по оперативни програми

14:21 | 24.03.11 г.
Общини ще могат да управляват недвижими културни ценности

Недвижими археологически културни ценности да се предоставят за управление на ведомства и общини, предвиждат промени в Закона за културното наследство, които парламентът прие на първо четене.

Правото ще се предоставя за срок до 10 години с решение на Министерския съвет. Според мотивите на вносителя така ще се даде възможност общините да поемат инициатива за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ по оперативни програми и приходите от културните обекти да бъдат инвестирани в опазването на археологическото наследство.

С промените се дава възможност с решение на МС да се извършва замяна на имоти със статут на недвижими културни ценности със световно и национално значение, когато са собственост на физически или юридически лица, с имоти - частна държавна собственост, или с право на строеж върху имоти - частна държавна собственост.

Собствениците и ползвателите на поземлени имоти, в които се намират археологически обекти, ще са длъжни да осигуряват достъп за осъществяване на дейностите по проучване и опазване на обектите. При отказ достъпът ще се осигурява със съдействието на органите на МВР.

Стефан Данаилов от Коалиция за България определи като притеснително предложението за замени на имоти със статут на културни ценности. Според него, ако няма конкретни критерии, може да се отвори широко вратата за необосновани замени.

От ДПС допуснаха, че са възможни злоупотреби при достъпа до частен имот, в които има данни за археологически находки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още