IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата внася исковите молби за връщане на Царска Бистрица, Ситняково и Враня

Освен това държавата претендира за 110 хил. лева за годините на ползване досега от наследниците

13:00 | 24.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Държавата внася исковите молби за връщане на Царска Бистрица, Ситняково и Враня

Исковите молби за връщане на държавата на три от царските дворци - „Царска Бистрица“, „Ситняково“ и „Враня“ - днес се внасят в съда от упълномощена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) адвокатска кантора, съобщи БТА. Според адвокат Ирен Савова трите имота са върнати неправомерно на наследниците на Цар Фердинанд.

Освен това, за годините на ползване досега от наследниците, държавата претендира за 110 хил. лева.

Исковете са към седем наследници, сред които Симеон Сакскобургготски и сестра му. Ответник по делото за „Враня“ освен наследниците ще е и Столична община.

Връщането на трите двореца и земята към тях е станало преди години. За възстановяването на собствеността на наследниците на „Царска Бистрица“ и „Ситняково“ подпис е положен от областния управител на София, а за „Враня“ - от тогавашния кмет Стефан Софиянски.

Исковете на адвокатите са три броя, за всеки имот поотделно. Според юристите към двореца „Бистрица“ има и земя от около 200 декара, а към двореца „Враня“ - над 990 декара. За двореца „Ситняково“ претенцията е само за сградния фонд, тъй като земята там е общинска.

С исковете до Софийския окръжен и Софийския градски съд ще се иска да бъде обявени за нищожни документи, с които наследниците на Цар Фердинанд са въведени във владение.

Материалите по трите дела са 25 тома. Делата ще бъдат насрочвани, след като всеки един от ответниците бъде уведомен и получи материалите. Голяма част от наследниците живеят в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още