IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Осем общини ще получат безвъзмездно исторически обекти от държавата

Общините Димитровград, Сандански, Стара Загора, Белене, Ловеч, Павликени, Гърмен и Разград ще получат безвъзмездно имоти от Министерството на културата

17:19 | 22.03.11 г.
Осем общини ще получат безвъзмездно исторически обекти от държавата

Общините Димитровград, Сандански, Стара Загора, Белене, Ловеч, Павликени, Гърмен и Разград ще получат безвъзмездно имоти от Министерството на културата. Това ще стане след заседанието утре на кабинета, на което ще бъдат взети и решенията.

Историческите обекти, които ще бъдат предоставени, се включват в рамките на проекти по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции" по оперативната програма "Регионално развитие 2007-2013 г.".

Община Димитровград ще получи правото на управление на част от археологическия паметник на културата с национално значение "Светилище на нимфите". Паметникът е разположен в землището на с. Каснаково и е с площ 30 дка.

Община Сандански ще стопанисва три обекта с културно-историческа стойност - Епископската базилика и две раннохристиянски базилики.

Два антични комплекса ще получи за управление Старозагорската община, а също и останки от антична сграда и неолитни жилища, намиращи се в рамките на града.

Археологически разкопки на римската крепост "Димум" ще управлява община Белене, а Ловешката община ще получи от Министерството на културата т. нар. турска баня в града заедно с още две сгради.

Античният театър в Пловдив ще се управлява от областния управител, а към община Павликени ще бъде "Античен керамичен център" в града.

Стопанин на "Античен град Никополис ад Нестум" и "Праисторическото и тракийско светилище в м. "Градище" ще бъде община Гърмен, а археологическият резерват "Античен комплекс Абритус" ще се управлява от община Разград.

Кабинетът ще гласува промени в четири свои решения от миналата година, касаещи безвъзмездното предоставяне на имоти - публична държавна собственост, на общините Плевен, Попово и Видин. С измененията се конкретизира срокът за предоставяне на имотите - пет години след приключване на дейностите по изпълнението на проекти по ОП "Регионално развитие".

Четирите имота, за които се отнасят промените, са сграда, обслужваща археологическата крепост "Сторгозия", част от археологическите разкопки на крепостта в Плевен, късноантичната крепост "Ковачевско кале" в Попово и т. нар. "Крепостни стени на турско кале" във Видин.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още