IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не очакват значителен ръст в наемите на логистичните площи в Европа за 2011

Нивата в България отбелязват лек спад, сочи проучване

16:06 | 22.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Не очакват значителен ръст в наемите на логистичните площи в Европа за 2011

Повечето страни членки на Европейския съюз отбелязват солиден ръст на сделките на пазара на логистични и индустриални площи през 2010 г. след отчетения рязък спад, породен от световната банкова криза, сочи проучване на консултантската компания Colliers International.

Възстановяването на търговията оказа положително въздействие върху усвоените площи и лек ръст на наемните нива в този сегмент на пазарите в Западна Европа и скандинавските страни. Този извод обаче трябва да бъде приет по-умерено, с оглед на факта, че стабилността на наемите в много от ключовите центрове по-скоро може да бъде приписана на липсата на модерни и качествени площи, отколкото на драматично възстановяване на тяхното търсене.

„Основните европейски пазари се характеризират с липса на площи, отговарящи на настоящите нужди на големите корпорации и логистични оператори”, отбеляза Ерик Барнеков, директор „Индустриални и логистични площи” за Европа, Близкия изток и Африка в Colliers. Според него „на много места това е било ключов фактор за определянето на базови наемни нива за първокласни локации, докато при други е причината за ръст на наемите на този тип площи.”

Въпреки че Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отбеляза спад на наемите за първокласни локации през годината, през последните шест месеца на 2010 г. се забеляза ръст от 1% на наемите в ключови центрове на региона.

Не толкова приятна е ситуацията за държавите в южната част на континента, където бе регистриран сериозен спад на наемите.

„През втората половина на годината в България отбелязахме леко увеличение в дейността на логистичните оператори. На пазара липсват големи проекти, а ограниченото предлагане се очаква в скоро време да стабилизира наемните нива”, допълни Антон Славчев, мениджър „Индустриални и логистични площи” в Colliers International, България.

От компанията допълват, че нивата в България отчитат лек спад за 2010 г.

През 2010 г. доходите от първокласните площи в ключови градове в Западна Европа, скандинавските държави и Великобритания се стабилизираха или отбелязаха много слаб спад. Ръстът на усвоените площи и спадът в относителната възвръщаемост в другите сегменти накараха все повече инвеститори да обърнат поглед към индустриалните и логистични имоти.

В ЦИЕ бе отбелязан значителен спад във възвръщаемостта в много градове, въпреки че първоначалните нива останаха относително високи. Ключовите пазари в Южна Европа регистрираха леко разширяване на диапазона на възвръщаемост. Като цяло инвестиционните обеми в рамките на Стария континент се увеличиха с 54% спрямо 2009 г. до 10,6 млрд. евро според данни на Real Capital Analytics, което е отражение на подобрения интерес към сектора.

Прогнозите на Европейската комисия предвиждат нарастване на вноса и износа в 27-те страни членки на ЕС през 2011 и 2012 г. Въпреки това значителни увеличения на наемите през тази година не се очакват, като повечето наематели най-вероятно ще изчакат да видят как ще се развие възстановяването на икономиката, преди да се ангажират с планове за разширяване на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още