IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: Песимизмът за жилищните цени у нас продължава да отслабва

Въпреки това остава доминиращото настроение сред участниците в анкета на Investor.bg

13:51 | 21.03.11 г. 8
Анкета: Песимизмът за жилищните цени у нас продължава да отслабва

Макар и да е преобладаващото настроение сред участниците в онлайн анкета на Investor.bg, песимизмът относно движението на жилищните цени у нас продължава да отслабва.

Над половината (общо 58%) от потребителите, участвали в анкетата, прогнозират спад на цените в България през 2011 г. в една или друга степен. Този дял обаче намалява спрямо нивата от идентични анкети през 2010 г. (73%) и 2009 г. (82%), всяка от които проучва очакванията за съответната година.

Доста по-различна беше ситуацията през 2008 г., когато само 25% от участниците в анкетата предвиждаха спад, а цели 61% очакваха цените да поскъпнат с до 30%.

Сред потребителите, прогнозирали понижение тази година, най-силни са очакванията за ценови спад между 5 и 30% - този отговор са посочили общо 34 на сто от всички анкетирани. По-слабо намаление от под 5% очакват 15 на сто от участниците, а 9 на сто прогнозират спадът да надхвърли 30%.

Същевременно редиците на оптимистите се увеличават спрямо предходните две години - ръст тази година очакват общо 27 на сто от отговорилите (спрямо 16% през 2010 г. и едва 9% през 2009 г.). Тазгодишните очаквания обаче са предимно за по-слабо нарастване от под 5% - този отговор са избрали 15 на сто от участниците. Общо 10 на сто очакват увеличението да е между 5 и 30%, а 2 на сто – ръст над 30%.

Немалка част от потребителите са на мнение, че цените ще останат без изменение – 14%, а 1% от отговорилите общо 1425 души не се ангажират с прогноза. През 2010 г. в анкетата са участвали 3105 потребители, през 2009 г. - 2145, а през 2008 г. - 2340.

От сектора вече изразиха очакванията си за цените у нас тази година, като често повтарящи се думи в прогнозите им бяха „стабилни“ и „стабилизация“.

Цените на жилищата са стабилни и ще се запазят такива, ако не станем свидетели на драматични икономически или политически катаклизми, посочиха от „Адрес“. Според агенцията натиск биха могли да окажат новите проекти, които стартират в момента, защото тяхната себестойност е сравнително по-ниска, но ефектът се очаква да се усети не по-рано от началото на 2012 г.

Ако икономиката продължава да се развива положително, нашите очаквания за имотите в България са през 2011 г. пазарът да преодолее шока от драматичния спад в цените през 2009 г., ценовите нива да се запазят стабилни, да нараснат обемите от сделки и от края на 2011 г. до пролетта на 2012 г. средните цени на имотите в страната да преминат към тенденция на нарастване в рамките на 2-5%, прогнозираха от „Бългериан Пропертис“.

От „Форос“ също очакват стабилизация на продажните и наемните цени в жилищния сегмент. Според компанията е възможно е да се регистрира лек ръст от 2 до 5% в някои от районите на по-големите градове при някои типове жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Насо,една забележка - по-човечни условия за финансиране (примерно по-ниски лихви) с абсолютно нищо няма да помогнат. Защото просто няма толкова ниски лихви колкото строителните предприемачи и спекуланти могат да вдигнат цените. Т.е. ниските лихви водят единствено до по-високи цени. Единственото важно нещо е за колко голям период човек е склонен да се зароби с банков кредит. От там нататък лихвите регулират само колко ще отиде в банката и колко в предприемача. Което може и да е важно от макроикономическа гледна точка, но от микроикономическа е без значение. Дори е по-добре лихвите да са по-високи защото това ще смъкне цените на жилищата, а така човек по-лесно ще може да се оправи и без банка. И обратно - по-ниските лихви, поради по-високите цени, водят почти задължително до банковия офис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
***,ти говориш за жилищата като предмет на спекулации. Аз обаче гледам на жилищата като на нещо, което дава сигурност на човек (знаеш - "моето жилище е моята крепост"). Защото когато човек има тази "крепост" зад гърба си е по-склонен да поема и рискове, да харчи повече и да държи по-малко спестявания (просто защото е по-сигурен). И обратно - човек, който се притеснява, че може да остане на улицата е по-несигурен. Така собствените жилища са предпоставка за едно по-проспериращо общество. За съжаление обаче, има една групичка хора (жилищни спекуланти), които възползвайки се от това положение гледат да засмучат колкото може средства към себе си, без оглед на нищо останало. Поведението на тези хора е достойно за съжаление и аз никога няма да го приема - нито поведението им, нито тях. За мен те са едни *** и нищо повече. И ти *** работиш за тези *** поради което и ти си като тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
tikvenik yade tutman
преди 13 години
Друже , принципно си прав, но КомунизЪма ти е в повече-----------------------анализирай (ако можеш само ) само Заглавието , другото ще ти дойде в повече--------------http://***.investor.bg/news/article/114075/113.html------------------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
tikvenik yade tutman
преди 13 години
кредитчо , самият ти започваш да зрееш - ВЕЧЕ си съгласен с мен на 50 %скоро ще закръглиш цифрата ПОНЕ до 100 %!---------Никой не е по-голям от Пазара-ти още по-малко!-------------Глас народен - глас божи -----------------(ще има да цъкаш с език и да се чудиш........как можа да не се сетиш и да изпуснеш далаверката) ;);)-----------Пазарите са подвластни на ирационална логика , представи си декартова координатна система:-вляво от Нулата са всички (от производителите на *** до производителите на космически технологии) ВДЯСНО (т.е. в зоната на положителните числа са Пазарите)--------Неверващите зреят ПОСЛЕДНИ .......на висока цена ремонтирай главата - пречи ти ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
naso_fr
преди 13 години
РЕАЛНАТА цена на имотите е целта на моя коментар в блога ми и нека всеки да си прави сметката САМ!Рано или късно цените ще почнат да се качват, но нека във всеки един момент, човек да се пита "Каква е реалната цена на имота?" и нищо друго.Махалото ще тръгне в обратна посока, но нека първо притиснем банките за по-човечни условия, притиснем държавата за по-голям контрол на финансиране/качество, нека притиснем инвеститорите за приемливи м/ублокови пространства (а не да се разпродава на зелено и после около блока кал и мърлящина) както и да има паркинг към всеки апартамент, нека притиснем продавачите да не лъжат в квадратурата... да не включват балконите към квадратурата... и т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Насо,тиквеника с тутмана по принцип е прав за очакванията и целта на тази статия (а и на неговите коментари) е точно тази - да създаде очаквания, че цените тръгват нагоре. Но едно са желанията друго е действителността. Такива статии и такива коментари (като неговите) има още от преди година и половина, но засега това си остават само голи желания на набутали се инвеститори и поогладнели брокери. То и в САЩ мине се не мине месец и някой се "изцепва" някъде, че дъното вече е достигнато, но уви - четвърта или даже вече пета година цените или вървят надолу или не мърдат. Въпреки печатането на пари, което тук го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
tikvenik yade tutman
преди 13 години
Насо , ФАКТОРИТЕ за движенията на цените са измислени за да имат учените глави основания да казват:""Аз нали ви говорех,че ще падат" или "Аз нали ви говорех,че ще се повишават"..........и винаги едните да познават ;););)Анкетата на Инвестор дава друг ракурс за т.н. ФАКТОРИ:Факторите са всъщност само очаквания , другото е в ресора на счетоводителите-стойност,себестойност и пр-----Има ли положителни очаквания-цените растат и обратното !това,второто го видяхме ВЕЧЕ !Сега е на ход ПЪРВОТО - поскъпване.Анкетата е движещият фактор,другото е за "подпалка" на печката !---------Просто махалото тръгна в обратна посока , който не е съгласен-ще се съгласи.........после
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
naso_fr
преди 13 години
Тази статия не говори за факторите определящи цената на имотите. Поредните общи приказки. Не е лошо "специалистите" от сектора на имотите да говорят за факторите един по един и да дават мнение за всеки фактор как ще се промени през годината и как ще повлияе на цената. Другото са глупости, на гладници.Поради липса на какъвто и да е разумен диалог, съм написал всички мои размисли по темата, за да имаме стартова точка за реален диспут:http://nasofr.blog.bg/biznes/2011/03/03/rekviem-za-imotniia-pazar-v-bylgariia.698110
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още