IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правят първия в Европа „инвестируем“ индекс за имоти

Индексът ще следи резултатите на 18 паневропейски фонда, отворени за нови инвеститори

11:58 | 21.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Правят първия в Европа „инвестируем“ индекс за имоти

Investment Property Databank (IPD) обяви, че ще създаде първия в Европа „инвестируем“ индекс за имоти, който ще следи резултатите на 18 трансгранични европейски фонда за имоти, които са отворени за нови инвеститори, пише FT.

Новината идва, след като слабото представяне на пазара на бизнес имоти в Европа показа начално подобрение след мрачните 2008 и 2009 г.

Според Камерън МакВийн, директор Фондове в IPD, това е първият в Европа индекс за фондовете от отворен тип за индиректни вложения в имоти, които са отворени за нови инвестиции.

По думите му инвеститорите са останали верни на европейските фондове за индиректни инвестиции в имоти през последните години въпреки техните променливи резултати.

За разлика от Великобритания и САЩ, постъпленията към тези фондове в Европа са останали на положителна територия от края на 2005 г. до края на 2010 г.

През последното тримесечие на 2010 г. 18-те фонда от отворен тип с обща стойност на капиталите от 18 млрд. евро са генерирали обща възвръщаемост от 2,4%, което е техният най-добър тримесечен резултат от второто тримесечие на 2007 г. насам.

Въпреки че това е подобрение след загубата от 17,2%, която фондовете отчетоха през 2009 г., тяхната обща възвръщаемост от 5% за цялата 2010 г. бе по-ниска в сравнение с 14,5% за фондовете от щатския индекс NCREIF, както и 14% за британския индекс PPFI или 9,1% на същия индекс в Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още