IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия се нуждае от 1,65 млн. нови жилища до 2015 г.

Най-голямата арабска икономика подготвя инфраструктурна стратегия на стойност 400 млрд. долара

10:25 | 21.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Саудитска Арабия се нуждае от 1,65 млн. нови жилища до 2015 г.

Саудитска Арабия ще има нужда от 1,65 млн. нови жилища до 2015 г., за да посрещне растящото търсене в най-големия износител на петрол в света, сочат данни на Banque Saudi Fransi, цитирани от Ройтерс.

Саудитска Арабия, която е най-голямата арабска икономика, е изправена пред огромен жилищен проблем поради бързия ръст на населението и притока на чуждестранни работници, идващи в страната, която е в процес на изготвяне на инфраструктурна стратегия на стойност 400 млрд. долара, пише изданието.

„Смятаме, че частните и държавните предприемачи ще трябва да строят около 275 хил. жилища на година до 2015 г. - общо 1,65 млн. жилища за шест години”, се казва в доклада.

Този брой ще може да покрие „нуждите на населението, което се удвои от 1988 г. и расте с над 2% на година“.

Наскоро саудитският крал Абдула обяви социална програма на стойност 93 млрд. долара, която включва 250 млрд. риала (66,7 млрд. долара), които да бъдат инвестирани в изграждането на 500 хил. нови жилища.

„Предвид разминаването в жилищното предлагане и търсене и приближаващия бум на търсене на жилища от младите ние сме оптимисти за жилищния сектор и сме сигурни, че ипотечният закон ще разшири спектъра на жилищната собственост в дългосрочен план”, се казва в доклада.

Според него обаче бъдещият ипотечен закон е необходимо да бъде съпроводен от реформи по отношение на някои „структурни малфункции“ на пазара. Предприемачите трябва да се фокусират върху строителството на достъпни жилища, тъй като по-голямата част от заплатите не са толкова високи, че да подкрепят бум в ипотечното финансиране.

Дългоочакваният ипотечен закон в Саудитска Арабия е в процес на изготвяне в продължение на повече от десетилетие, пише изданието.

Годишната инфлация в страната се забави до най-ниското си ниво от последните 10 месеца до 4,9% през февруари, като ръстът в жилищните цени и разходите за транспорт се забавя.

От направеното наскоро изявление на крал Абдула, в което той благодари на поданиците си, че не са излезли на улиците като в останалите арабски страни, стана ясно, че минималната заплата в страната става 3 хил. риала (800 долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още