IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Дубай може да паднат с още 30% до две години

Въпреки спада в цените, който досега достигна 62%, те все още не са достигнали стабилни нива, смятат експерти

18:23 | 18.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на имотите в Дубай може да паднат с още 30% до две години

Цените на имотите в Дубай се понижиха с 1,7% през февруари, като може да паднат с още 30% през следващите две години, което показва, че изнемощелият пазар в емирството все още не се е нормализирал, сочи нов анализ.

Последните данни на Deutsche Bank показват, че въпреки забавянето в понижението на цените все още е вероятно върху пазара да има натиск.

„Не виждаме някакво подобрение във фундамента, което би могло да доведе до възстановяване“, се казва в доклада на банката.

Жилищните цени в Дубай вече се понижиха с 62% от своя връх в средата на 2008 г., когато глобалната икономическа криза ограничи ипотечното кредитиране, а спекулативното търсене изчезна.

От инвестиционната банка Rasmala прогнозират спад от между 25 и 30% в цените тази година и през 2012 г. Тези очаквания се базират на факта, че на пазара има прекалено голямо предлагане и недостатъчно търсене.

„Смятаме, че секторът на имоти в ОАЕ преживява динамика, типична за средата на цикъла“, казват от банката. „Жилищните цени отчетоха корекция с 45 до 55%, но растящото свръхпредлагане може да доведе до още 25 до 30% спад през следващите две години.“

Въпреки това предприемачите се стремят да подобрят ситуацията. Новото предлагане на имоти в Дубай се очаква да намалее с една трета тази година, тъй като предприемачите задържат своите проекти, за да „оздравят“ наводнения пазар в Дубай, сочат данни на Jones Lang LaSalle (JLL).

Тази година предлагането на жилищни и търговски имоти и хотели се очаква да бъде с 32,2% по-ниско в сравнение с 2010 г.

„Предлагането очевидно се задържа. Това се дължи отчасти на пазарни фактори и отчасти на факта, че някои предприемачи имаха проблеми с финансирането на проекти и плащането на своите последни вноски“, коментира Крейг Плъм, директор Проучвания в JLL.

„Има редица сгради, които са завършени, но не са предложени на пазара.“

Въпреки това хиляди единици ще бъдат изнесени на пазара тази година, въпреки че свободният дял при жилищата и офисите се оценява на 40%.

Според компанията общо 25 хил. нови жилища ще бъдат предложени на пазара през 2010 г., което обаче ще бъде спад от 31% в сравнение с 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още