IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските търговци категорични: Наемодателите да поемат част от тежестта

"Средновековната система", в която наемите вървяха само нагоре, трябва да се промени, коментират експерти

12:52 | 18.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Британските търговци категорични: Наемодателите да поемат част от тежестта

Компаниите за имоти ще трябва да поемат част от финансовата тежест на търговските обекти в градските центрове в период, в който последните се опитват да се борят с тежката икономическа ситуация и конкуренцията от интернет, ритейл паркове и търговски центрове, казват някои от водещите търговци във Великобритания, цитирани от Ройтерс.

Търговци като модната група Arcadia, веригата за бебешки стоки Mothercare и компанията за шоколадови изделия Thorntons имат голям брой договори за наем, които приключват през идните години и са решени да водят твърди преговори с наемодателите, които досега бяха свикнали наемите да се движат само в посока нагоре, пише изданието.

„Всъщност ние имаме 500 магазина, (договорите по) които изтичат през следващите три години, така че те (наемодателите) ще трябва да водят много интересен диалог“, коментира Филип Грийн, милиардерът и собственик на Arcadia.

„Те имаха ужасно много дълъг период, през който наемите се движеха само в една посока. Наемите падат в Ирландия, като това ще го видим не само в Ирландия.“

Грийн, както и собствениците на Mothercare и Thorntons, са заявили, че ще затворят някои от магазините с по-слаби продажби и ще насочат инвестициите си по-силни локации.

Друг представител на сектора е казал, че успява да постигне намаления на наемите от 35-40% при сключването на нови договори.

„Средновековната система, при която има само преразглеждания в посока нагоре, трябва да се промени“, казва Алекс Гърли, изпълнителен директор на Alliance Boots.

„В Ирландия се променя, което е супер, и трябва да помислим как да го променим във Великобритания.“

Изпадналата в затруднение верига JJB Sports се стреми да се споразумее със своите наемодатели през следващата седмица, с което ще цели да затвори 89 магазина през следващите две години. От компанията предупреждават, че я грози фалит в случай, че не преструктурира мрежата си и намали броя на обектите си до 150 магазина.

Има още няколко други вериги, за които подобни споразумения са критични, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още