IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търпеливите британски инвеститори в чуждестранни имоти с печалба от кризата

Британците все още се интересуват от покупка на имот в чужбина; очаква се ръст в инвестиционната активност заради спада в цените

12:14 | 16.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Търпеливите британски инвеститори в чуждестранни имоти с печалба от кризата

Хиляди британски инвеститори в международни имоти, които отложиха покупката по време на рецесията, може сега да излязат печеливши от огромните намаления на цените на имотите на редица пазари, се казва в проучване.

Според Lloyds TSB International много от купувачите на Острова, които са отложили инвестицията в имот поради кризата, сега може да се върнат на пазара поради значителните ценови спадове и подновеното доверие на много пазари.

Проучването, цитирано от International Business Times, посочва понижения, които на някои от известните международни инвестиционни дестинации достигат до 40% от върха на цените преди кризата.

Според него цените в много региони в Испания и други ключови локации са отчели значителни спадове през последните три години, докато британските инвеститори са заели изчаквателна позиция.

Нови данни на Националната федерация на брокерите на имоти във Франция обаче сочат, че през 2010 г. жилищните цени в страната са отчелия първия си ръст от 2007 г. насам. Ново проучване на германската IVG2 пък показва, че цените в Испания може да се възстановят по-скоро, отколкото се смята и да изпреварят ръста на общата икономика.

„Ключови пазари, които бяха свръхнагорещени през 2007 г., като Испания и САЩ, сега са пазари на купувачите, като на разположение са много сделки с големи намаления“, казва Бари Лъман, директор Кредитиране в Lloyds TSB International.

„Много хора предпочетоха да изчакат и да видят как пазарите и техните финанси ще бъдат повлияни от рецесията, но след това скорошно затишие в активността ние очакваме интересът към международните имоти да се завърне, вероятно доста силно, с подобряването на икномиката. На практика вече има признаци, че интересът се повишава“, обяснява той.

„Ако направим сравнение – продажбите на луксозни коли се понижиха силно по време на спада, тъй като доверието изчезна от икномиката. Много от хората, които отложиха покупката с година или две обаче, допринесоха за силните продажби през 2010 г.“

Лъман прогнозира подобен феномен и в продажбите на международни имоти, поне в известна степен.

„Всички наши пазарни проучвания сочат факта, че много хора във Великобритания все още желаят да купят международен имот, но за момента се въздържат поради липса на доверие в личните финанси и стабилност на пазара на имоти.“

Средните цени в Испания се понижиха с 23% от своя връх през 2007 г., а в някои ключови туристически дестинации като Ибиса и Коста Бланка цените са паднали с до 40%, което накара испанското правителство да призове британските купувачи да се върнат на пазара.

На други пазари като Италия и Нова Зеландия пониженията достигат 25% от 2007 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
seabank
преди 12 години
за момента се въздържат поради липса на доверие в личните финанси и стабилност на пазара на имоти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още