IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният инвестиционен пазар на имоти продължава възстановяването през 2011

Ръст от 42% в глобалните инвестиции в имоти до 564 млрд. долара за 2010 г., отчита доклад

14:32 | 11.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Глобалният инвестиционен пазар на имоти продължава възстановяването през 2011

Глобалният инвестиционен пазар на имоти ще продължи да се възстановява и през 2011 г., като наемният сегмент ще е водещ за представянето на сектора, сочи доклад на Cushman & Wakefield.

Растящата активност ще доведе до по-широк фокус и върху развиващите се и второстепенните пазари и не единствено върху най-големите световни локации, които бяха печелившите през 2010 г., се казва в проучването, представено по време на конференцията за имоти MIPIM, която се провежда в момента в Кан.

Според него пазарът тази година ще се характеризира с повишен фокус върху наемния сегмент, като ръстът на наемните нива и приходите от наем ще изместят свиването на доходността като основен фактор за ръста.

Докладът, който следи инвестиционните обеми на пазара на бизнес имоти в 56 страни, показва, че глобалните инвестиции са се повишили с 42% до 564 млрд. долара през 2010 г. 

Нивата са все още на около 50% от своя връх, но са се повишили с над 80% от средния обем от последните пет години и в някои пазари като Азия и Латинска Америка се доближават до нови рекорди.

Доходността на повечето региони отчете спад миналата година, поради повишеното търсене и ограниченото предлагане. Средното глобално ниво се понижи с 21 базисни пункта до 7,6%, като тази година се прогнозира спад с още 30 пункта.

Азия се очерта като водещ регион за инвестиции, привличайки над половината от глобалната активност за втора поредна година, следвана от САЩ и Великобритания.

Обемите в 20-те водещи града се повишиха с 59%, тъй като инвеститорите се насочиха към най-развитите локации. Лондон бе водещият глобален град за инвестиции, следван от Токио, Ню Йорк и Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още