IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рубини: Ръстът на развиващите се пазари ще повиши търсенето на имоти

Потенциалът за ръст в Европа и САЩ е по-нисък, тъй като те тепърва ще се освобождават от огромните дългове, натрупани преди кризата, казва икономистът

13:15 | 11.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Рубини: Ръстът на развиващите се пазари ще повиши търсенето на имоти

Икономическият ръст на развиващите се пазари като Китай и Индия ще доведе до повишено търсене на имоти, въпреки че различни несигурности като евентуален петролен шок може да представляват значителни рискове.

Това е мнението на водещия икономист Нуриел Рубини, което той е изказал по време на конференцията за имоти MIPIM, която се провежда в момента в Кан.

„Ръстът на развиващите се пазари в средносрочен и дългосрочен план ще бъде положителен както за бизнес имотите, така и за жилищните имоти“, казва икономистът от Нюйоркския университет, цитиран от Ройтерс .

„Имаме бързорастящи икономики, в които доходите и заплатите растат, мащабна индустриализация и урбанизация в Китай днес и все повече в Индия и много други развиващи се пазари“, коментира той.

Това означава, че в тези страни ще има огромно търсене на нови жилища, магазини и офиси, въпреки в краткосрочен план настоящите сътресения в Близкия Изток може да засегнат перспективите за ръст в тези страни, ако цените на петрола се покачат.

Сили, подкрепящи либийския лидер Муамар Кадафи, атакуваха ключови петролни цели в страната, нанасяйки дългосрочни поражения на капацитета за износ на страната, припомня изданието.

„Ако цените на петрола достигнат 140-150 долара за барел, тази ситуация може да бъде различна... ефектът на петролните цени е по-значителен за инфлацията в развиващите се пазари и по-малко в развитите икономики“, казва роденият в Турция Рубини.

Потенциалът за ръст на цените на имотите в по-развитите икономики като САЩ и Европа е различен, тъй като те са изправени пред продължителен период на освобождаване от огромните задължения, натрупани през годините на прекомерни разходи и кредитиране, които доведоха до глобалния срив, смята Рубини, известен с прогнозите си за кризата, направени преди 2007 г.

Той обяснява, че този дълъг процес вече тече в САЩ и Европа, като Старият континент е по-назад в понижението на задълженията в икономиката и много европейски банки все още имат множество лоши активи в своите баланси.

„Особено при бизнес имотите, както в САЩ, така и в Европа, където настъпва матуритетът на много от ипотеките, издадени в средата на десетилетието. Това е бомба със закъснител, за която трябва да се вземат мерки“, предупреждава той.

„През следващите няколко години с ограничителни фискални мерки и излизане от периода на нулеви лихви във Великобритания, еврозоната и вероятно в САЩ, има ли достатъчно устойчивост за ръст в потреблението и в корпоративния сектор? Мисля, че това е отворен въпрос.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още