IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде са най-привлекателните молове за инвеститорите в Европа?

Френските молове са най-атрактивни за инвестиции сред 18 пазара в Европа, сочи класация

10:16 | 11.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Къде са най-привлекателните молове за инвеститорите в Европа?

Франция застана начело на класацията с предпочитани инвестиционни локации за търговски центрове в Европа, сочи ново проучване.

Според доклада на Savills, изготвен съвместно с Oxford Economics, Франция е най-атрактивната дестинация, следвана от Германия, Великобритания, Белгия и Полша.

Проучването е базирано на пет ключови критерия за 18-те европейски пазара. Сред тях са потенциалът за продажби, волатилността на БВП за период от 15 години, обемът на потреблението, отдаваемата площ спрямо потенциалния пазар от потребители и средният наемен ръст.

Франция заема лидерската позицията поради своята икономическа стабилност, ниската волатилност на БВП и очаквания ръст в продажбите на дребно от 2,7% на година между 2011 и 2016 г. Наемите в първокласните търговски центрове в страната в момента са около 2 хил. евро на квадратен метър на година.

От Savills смятат, че Полша, която в момента се нарежда на пето място, е пазарът, който може да отчете най-високия ръст поради очакваните повишения на потреблението и растящото население. Потенциалът за ръст в продажбите на дребно в Полша е сред най-високите от проучваните пазари с прогнозирано повишение от 5,16% на година между 2011 и 2016 г. в сравнение със средното от 2,2% за ЕС. Наред с това към предимствата на Полша се прибавя и ограниченото предлагане на търговски площи – 214 кв. м на 1000 души население.

“В Европа има много случаи за отлични търговски центрове, които представляват добра възможност за инвестиция”, коментира Джилс Уилкокс .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
Моловете в България са в плачевно състояние, не че изглеждат лошо, а че има отлив на търговци от тях. Няма потребление, хората само се разхождат в тях, оборотите на магазините са спаднали до - 60% в сравнение с миналата година, като и тогава имаше спад с -40% от предходната. Прекалено много магазини има за ограничения пазар в България. Иначе смело само в София се строят още 3 големи с по 150-200 магазина! Как си правят разчетите, от къде са тия пари, кой им разрешава, няма ли градоустройствен план? С това прекомерно застрояване, сами си вкарват автогол. Поредния балон, който вече издиша...за сметка на търговците (без акъл), които са наели там магазини с заробващи ги условия ( предплата кеш или банкова гаранция) и бавно фалират! Но не е виновен тоя който предлага баницата, а тоя който я ***! После стачкуват, ами четете си договорите преди да подпишете и си направете сметки предварително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още