IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния приветства възобновяването на финансирането за имоти

Три кредита за общо 70 млн. евро са били отпуснати за имоти в Румъния през последните седмици

15:17 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния приветства възобновяването на финансирането за имоти

Кризата нанесе тежки поражения на сектора на имоти в редица отношения. Наред със значителните спадове в стойностите на имотите един от основните аспекти, чрез които тя засегна динамиката на пазара, беше рязката промяна в отношението на банките към пазара.

Много от тях бяха натрупали огромни експозиции към сектора, които се трансформираха в значителни загуби, част от които и до днес все още не са признати, но продължават да стоят като бомба със закъснител в балансите на редица големи финансови институции в Европа.

Това доведе практически до изчезване на наличното финансиране за придобивания и развитие на нови имоти в периода след началото на кризата.

Липсата на финансиране от своя страна изцяло парализира пазара, който и без това беше отслабнал значително поради големия обем от дългове, предпазливостта на купувачите и затруднената общоикономическа обстановка.

Според ново проучване сред инвеститори в имоти в Европа липсата на финансиране за пазара е основният фактор, който препятства възстановяването в сектора.

Въпреки това през 2010 г. някои сегменти от пазара отчетоха признаци на раздвижване по отношение на възможностите за кредитиране. Макар и оскъдно финансиране започна да се отпуска за някои видове имоти и локации.

Банките все така останаха крайно предпазливи и избирателни, като кредитираха единствено най-качествените имоти на най-установените пазари.

Румъния бе един от пазарите, които отчетоха най-големи поражения вследствие на рецесията. Цените на някои имоти се понижиха с над 50%. Логично и банките спряха всякакво кредитиране, докато се опитваха да намерят решение за проблемните си експозиции към пазара и за растящите необслужвани кредити.

Наскоро обаче бе отчетена повратна точка в сектора, след като някои банки подновиха кредитирането на проекти за имоти в страната.

Банките отново отвориха кранчето на финансирането на проекти за имоти, пише днес румънското бизнес издание Ziarul Financiar.

Банково финансиране е било отпуснато за два проекта за мол – Electroputere в Крайова и Colosseum в Букурещ. Наред с това е осигурено финансиране и за придобиването на хипермаркет на Praktiker в Крайова.

Финансирането на трите проекта е на обща стойност 70 млн. евро.

Изданието цитира консултанти, според които в момента местните клонове на някои международни банки отпускат финансиране за малки и средни по размер проекти за имоти на стойност до 40 млн. евро. За по-големи суми обаче е необходимо одобрението на централните клонове.

Трите заема от последните седмици са били отпуснати от UniCredit, Bank of Cyprus и Marfin Bank.

Проблемните активи и проекти все още са в значителна тежест за банките в страната, но според някои от тях сега шансът им за пребалансиране на портфейлите е значително по-добър, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още