IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Павирани със злато" – улиците с най-скъпите жилища в света

Цените на квадратен метър жилищна площ на улици в Хонконг, Лондон и Монте Карло надхвърлят 50 хил. евро

11:18 | 10.03.11 г.
<p>Гледка от върха на Victoria Peak в Хонконг. Тук се намира най-скъпата улица в света. Снимка: Sputnik Mania, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">Creative Commons</a></p>

Гледка от върха на Victoria Peak в Хонконг. Тук се намира най-скъпата улица в света. Снимка: Sputnik Mania, лиценз: Creative Commons

Някои от най-желаните адреси в света са останали в голяма степен незасегнати от спада на цените на имотите на други места, докато други са отбелязали значителен спад, сочи проучване на най-скъпите улици за покупка на жилище в света на бизнес изданието Financial News.

За втора поредна година най-скъпата улица в света е Severn Road в Хонконг, сочи четвъртото годишно проучване на изданието. С 57 хил. евро тук може да се закупи само един квадратен метър жилищна площ. Severn Road, която се извива около престижния квартал Victoria Peak, измества лидера в класацията през 2009 г. Avenue Princesse Grace в Монте Карло.

На други места по света пазарът на свръхлуксозни имоти е в застой. Улиците в дъното на класацията като Via Romazzino в Сардиния и Остоженка в Москва загубиха позиции, след като продавачите там бяха принудени да свалят цените, за да привлекат купувачи.

За да съставят класацията, авторите на проучването са запитали международните агенции за имоти Knight Frank и Savills и местни брокери да посочат кои според тях са улиците с най-високи цени на базата на средна цена на жилищните имоти. Изготвен е списък от десет улици на базата на цена в евро на квадратен метър, като се изключат външните площи.

1. Severn Road, Хонконг
Топ цена: 57 хил. евро/кв. м
Изменение на цената от 2009 г.: +9%

Подгответе се да платите най-малко 55 хил. евро на квадратен метър за жилище на улицата на върха на квартала Victoria Peak, високо над бизнес района на Хонконг. На улицата се намират по-малко от 60 имота. Очаквайте обаче и волатилност. Цените скочиха с до 60% през последните две години, след като се сринаха с 40% в началото на финансовата криза.

2. Kensington Palace Gardens, Лондон
Топ цена: 55 хил. евро/кв. м
Изменение на цената от 2009 г.: +2%

На тази частна улица в Лондон, известна сред местните като „улицата на милиардерите“, наскоро купи жилище за дъщеря си шефът на F1 Бърни Екълстоун. Той плати 45 млн. паунда. за имот в съседство до неговия.

3. Avenue Princesse Grace, Монте Карло
Топ цена: 50 хил. евро/кв. м
Изменение на цената от 2009 г.: +2%

Напредвайки с едно място спрямо миналогодишната класация, цените на имотите на известната улица в Монако възвърнаха част от загубеното в годините на рецесията. Жан-Клод Капуто, директор на Riviera Estates, коментира, че „собствениците на имоти на тази улица са толкова богати, че не им се налага да продават“.

4 (=). Chemin de Saint-Hospice, Сен Жан Кап Фера
Топ цена: 45 хил. евро/кв. м
Изменение на цената от 2009 г.: +5%

Жилище на Chemin de Saint-Hospice, която се извива около полуострова на Кап Фера, ще ви струва поне 45 хил. евро/кв. м, казва Капуто. На полуострова има едва 15 къщи, една от които е собственост на фамилията Саачи.

4 (=). Пето Авеню, Ню Йорк
Топ цена: 45 хил. евро/кв. м
Изменение на цената от 2009 г.: -4%

Пето Авеню губи две позиции в класацията от миналата година, след като цените на имотите на улицата са се оказали под натиск в по-ниския сегмент, сочат данни на местната агенция Stribling & Associates. Въпреки това Кърк Хенкелс от Stribling посочва: „Големите апартаменти трофеи се продават за 60 хил. долара на кв. м“.

6. Quai Anatole, Париж
Топ цена: 32 хил. евро/кв. м
За първи път в класацията

Quai Anatole измества Avenue Montaigne като най-скъпата улица в Париж. Според Лоран Пепино, директор в компанията за имоти във френската столица Paris Estates, цените на апартаментите на тази улица са нараснали заради гледката: „Цените за най-добрите апартаменти на улицата могат да достигнат 32 хил. евро на кв. м“.

7. Rue Bellot, Женева
Топ цена: 31 хил. евро/кв. м
Изменение на цената от 2009 г.: -2%

Rue Bellot се намира на левия бряг на река Рона. Цените на най-скъпата улица в Швейцария са подкрепени от строгите ограничения за продажба и търсенето от страна на свръхбогати купувачи, които искат да се преместят в Швейцария.

8. Via Romazzino, Порто Черво, Сардиния
Топ цена: 17 хил. евро/кв. м
Изменение на цената от 2009 г.: -35%

Цените на имотите на любимата дестинация в Сардиния за богатите и известните се сринаха. Лорънс Камийо, директор на Porto Cervo Real Estate, казва: „Цените на имотите на Via паднаха с около 30% през последните две години и половина.“

9. Wolseley Road, Пойнт Пайпър, Сидни, Австралия
Топ цена: 15 хил. евро/кв. м
Изменение на цената от 2009 г.: -5%

Местни брокери обясняват, че сделки с имоти на престижната улица в Сидни се сключват бавно, като са реализирани едва няколко продажби през последните 12 месеца. Въпреки това за първокачествените имоти е възможно да се постигнат високи цени. Предприемачът Андрю Банкс например наскоро продаде жилището си на Wolseley Road за 33 млн. паунда, повече от офертната цена от 32 млн. паунда.

10. Остоженка, Москва
Топ цена: 13 хил. евро/кв. м
Изменение на цената от 2009 г.: -30%

Остоженка лежи в сърцето на Москва, на пет минути от Кремъла. Юлия Овчинникова, маркетинг директор на IntermarkSavills в руската столица, казва, че цените днес са паднали с около една трета спрямо пиковите си нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още