IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния разгръща компенсационната реформа за отнетите имоти

Продукти, обезпечени с книжа на фонда за компенсация на собствениците на отнети имоти в Румъния, бяха листнати във Виена, Франкфурт и Щутгарт

15:26 | 09.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Румъния разгръща компенсационната реформа за отнетите имоти

Румъния затвърди позицията си за адекватно обезщетение на собствениците на отнети имоти по време на комунистическия режим чрез множественото листване на компенсационния фонд за имоти Fondul Proprietatea на няколко чуждестранни борси.

Фондът бе създаден, за да компенсира собствениците, на които по една или друга причина не могат да бъдат върнати отнетите имоти. Те получиха акции от фонда, който обединява дялове от ключови държавни предприятия като Petrom, Transgaz и Transelectrica.

До началото на тази година тези дялове се търгуваха неофициално между собствениците и различни инвеститори. През януари обаче фондът бе листнат на борсата в Букурещ, с което много очакваха, че ликвидността на книжата му значително ще се подобри и ще увеличи „видимостта“ на румънския капиталов пазар като цяло.

Наскоро бе направена още една стъпка в посока за повишаване на инвестиционната атрактивност на акциите на фонда, след като продукти, обезпечени с тях, бяха листнати на борсите във Виена, Франкфурт и Щутгарт.

По мнението на брокери по този начин фондът добива още по-голяма видимост и достига до инвеститори, които все още не са обърнали поглед към румънския пазар, пише ZF.

Raiffeisen Centrobank, подразделението за инвестиционно банкиране на австрийската финансова група, е листнала осем структурирани инвестиционни продукта, обезпечени с акции на фонда. В момента тези продукти се търгуват на алтернативните сегменти на трите борси.

Купувайки някой от тях, инвеститорите стават индиректни собственици на акции на фонда, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Dimitar_Ivanov
преди 13 години
А какво се прави по-този въпрос в България ? Имали решения в тази посока за обещетения на бившите собственици тук ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още