IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апетитът за риск сред инвеститорите в имоти в Европа се покачва

Липсата на първокласни инвестиционни продукти и подобреният наемен пазар ще насочат инвеститорите и към по-високорискови активи през 2011 г.

13:22 | 08.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Апетитът за риск сред инвеститорите в имоти в Европа се покачва

Докато през последните години от началото на кризата в инвестиционния сегмент в сектора на недвижимите имоти бе отчетено тотално бягство от риска, апетитът към инвестиции с по-висока възвръщаемост сред инвеститорите може да започне да се завръща през 2011 г., смятат консултанти.

Доколкото ги имаше досега, сделките с имоти в Европа бяха насочени предимно към най-горния сегмент, или имоти с добра локация и отдадени на сигурни наематели, генериращи стабилни приходи от наем.

Липсата на първокласни продукти обаче, заедно с подобрените перспективи на наемния пазар, се очаква да окуражат инвеститорите, които ще започнат да обръщат поглед и към сделки с по-различни характеристики. Това се очаква да разшири техния инвестиционен кръгозор и да повиши интереса и към имоти с по-висок риск и възвръщаемост тази година, смятат от консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

От компанията смятат, че през 2011 г. ще се покачат и капиталовите стойности в Европа. За разлика от 2010 г. обаче, това ще бъде движено основно от нарастващите наеми.

Прогнозите на компанията са, че директните инвестиции в бизнес имоти на континента през тази година ще отчетат ръст от 30% в сравнение с 2010 г., когато бяха сключени сделки на обща стойност от 102 млрд. евро.

Тези очаквания съвпадат с предвижданията и на друга консултантска компания DTZ, според която ръстът в инвестициите ще бъде 28%, а общият обем ще се покачи до 123 млрд. евро.

От JLL коментират, че ликвидността се завръща на пазара, движена от трансгранични сделки от кешови частни и институционални инвеститори, които доведоха до годишен ръст от 48% в обемите през 2010 г.

В друг свой доклад от компанията отчетоха над 50% ръст на инвестициите по света за 2010 г., когато те достигнаха 316 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още