IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският жилищен пазар остава скован в разгара на зимата

Експерти прогнозират, че е възможно по-нататъшно влошаване на жилищния пазар, след като се усети пълният ефект от орязването на разходите в публичния сектор

10:11 | 08.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Британският жилищен пазар остава скован в разгара на зимата

Перспективите пред британския жилищен пазар остават мрачни в разгара на зимата, въпреки че се отчита леко оживление в търсенето и броят на сключените сделки се увеличава.

Броят на оценителите на имоти, които отчитат спад на цените, е с 26 процентни пункта по-голям през февруари от броя на тези, които регистрират ръст. Това показва последното проучване на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Все пак превесът на оценителите, отчитащи спад в цените, е малко по-слаб в сравнение с негативния баланс от 31 процентни пункта през януари.

Говорител на института посочва, че въпреки подобряването на картината в някои части на страната настроенията като цяло остават без промяна.

От института RICS прогнозират, че е възможно по-нататъшно влошаване на жилищния пазар, след като се усети пълният ефект от намаляването на разходите в публичния сектор.

Несигурните изгледи пред пазара на имоти в страната се допълват от ограниченото ипотечно кредитиране и от високата инфлация, която може да накара Английската централна банка (АЦБ) да вдигне лихвените си проценти.

По-голямата част от анкетираните оценители от RICS все пак са посочили, че спадът в цените на жилищата е бил ограничен в рамките на 2% през миналия месец.

От Rics посочват, че застоят на пазара може да продължи заради по-голямата предпазливост на потенциалните купувачи в очакване на по-високите лихвени проценти по ипотечните заеми по-късно през тази година.

Добрите новини са, че броят на продажбите на един анкетиран оценител за трите месеца до февруари се е увеличил до средно 14,8 в сравнение с 14,6 през предишните три месеца.

Лондон, Шотландия и Югоизточна Англия остават регионите с най-висока активност на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още