IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на индустриалните площи в София все още на „здравословни“ нива

С над 30% са паднали наемите на индустриалните площи в регионалните градове на страната за последните 24 месеца, сочи доклад

12:39 | 02.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Наемите на индустриалните площи в София все още на „здравословни“ нива

Наемите на индустриалните площи в София са все още на сравнително стабилни нива поради липсата на спекулативни проекти в сегмента, сочи ново проучване.

Към края на 2010 г. наемите на първокласните индустриални имоти в столицата са били средно около 4,5 евро на кв. м на месец. Това представлява около 18% спад в сравнение с 2009 г.

Регионалните логистични центрове в страната са отчели ограничена активност по отношение на отдаване под наем на площи в сегмента. Наемите във Варна са се установили на нива около 3,5 евро на кв. м, докато тези в по-малките градове като Русе са били средно 2,75 евро на кв. м.

За последните 24 месеца това представлява спад от над 30%, се казва в доклад на консултантската компания King Sturge.

Усвояване

През 2010 г. са били усвоени близо 170 хил. кв. м индустриални площи, в които обаче влизат и тези, изградени специално за нуждите на даден клиент.

По отношение на отдаването под наем на спекулативни площи активността през изминалата година в страната е била 35 хил. кв. м.

От компанията смятат, че тази година тази активност ще се понижи предвид факта, че повечето вериги супермаркети са удовлетворили своите логистични изисквания в средносрочен план, което означава, че пазарът ще се насочи в по-голяма степен към спекулативните площи.

Това обаче не е повод да се очаква бърз ръст на усвояването и запълването на спекулативно изградените проекти ще бъде бавно, особено на тези извън София.

Инвестиционният пазар в сегмента на индустриални площи почти не съществува. Една от основните причини за това е липсата на добре отдаден инвентар на институционално ниво, което прави привличането на инвеститори почти невъзможно.

През следващите две-три години може да бъдат сключени някои сделки за продажба с обратно наемане. Това прави много трудно да се даде оценка за нивата на доходност в сегмента.

От компанията смятат, че доходността при първокласните имоти в София в момента е около 10,5%.

Регионът на София остава един от най-развитите по отношение на инвентара от индустриални площи с близо 600 хил. кв. м. Общият инвентар от модерни площи в страната е около 1,3 млн. кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още