IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците губят вяра в имотите

Едва 64% от американците смятат, че да притежават жилището си е добра инвестиция в сравнение с 83% през 2003 г.

13:07 | 01.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Американците губят вяра в имотите

Инвестициите в жилищни имоти вече не са част от непоклатимата американска мечта, която бяха преди, сочи ново проучване.

По-малко от двама от всеки трима американци в момента смятат, че да притежават дома си представлява безопасна инвестиция, което е рязък спад от над четирима от всеки петима преди по-малко от десетилетие.

Тази промяна в отношението вероятно ще доведе до ръст в наемите, тъй като повече американци ще предпочитат да наемат пред покупката на жилище, се казва в проучване на нагласите на Fannie Mae, цитирано от Ройтерс.

Според него едва 64% от американците смятат, че да притежават жилището си е добра инвестиция в сравнение със 70% в началото на миналата година и 83% през 2003 г.

Данни, публикувани миналата седмица, показаха, че продажбите на жилища в САЩ през януари са се покачили за трети пореден месец, докато медианната цена се понижи до най-ниското си ниво от април 2002 г. насам.

Пазарът е под негативен натиск от страна на растящия брой принудително отнети имоти, въпреки че икономиката изглежда, че поема в посока на устойчив ръст.

„Пазарът е наясно, че ръстът в търсенето ще бъде при наемния пазар, не при пазара на (покупка) на жилище“, казва Дъг Дънкан, старши икономист във Fannie Mae.

По неговите думи кредитополучателите отново са започнали да взимат решение за покупка на жилище на базата на това къде искат да отгледат децата си и какъв начин на живот искат, отколкото на това каква инвестиция представлява имотът.

„С оглед на цялата икономика, не само на жилищата, в това има някои дългосрочни предимства, тъй като това вероятно ще бъде по-стабилна среда, отколкото хората да действат на базата на временни печалби и данъчни стратегии. Така че това вероятно ще доведе до повече стабилност за икономиката“, казва той.

Близо трима от всеки четирима анкетирани смятат, че в бъдеще ще бъде по-трудно да се получи ипотечен заем, в сравнение с около две трети, които смятаха така в началото на миналата година.

Въпреки това 78% от участниците в анкетата вярват, че жилищните цени ще бъдат стабилни или ще нараснат през следващата година, което е увеличение от 73-те процента през януари 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още