IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълен застой на британския жилищен пазар

Цените на жилищата са съвсем леко под нивата си отпреди една година през февруари

10:05 | 01.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Снимка: Sxc.hu</p>

Снимка: Sxc.hu

Жилищният пазар във Великобритания продължава да бъде в застой, след като икономиката й неочаквано се сви през последното тримесечие на 2010 г.

Влошените икономически перспективи пред Великобритания вероятно ще поставят пазара на недвижими имоти в трудно положение и през тази година. Експерти прогнозират относително ниски нива на сделките и минимално изменение на цените в посока на надолу през 2011 г.

Застоят на пазара започна през лятото на миналата година заради ограниченото кредитиране, предпазливостта на купувачите и високата безработица в страната.

Последните месечни данни на британската ипотечна банка Nationwide показаха, че цените на жилищата са се вдигнали с 0,3% през февруари спрямо януари, но остават с 0,1% под нивата си отпреди една година.

Цената на стандартен жилищен имот през февруари е била 161 183 британски лири. Индексът на цените на жилищата на Nationwide е сред ранните показатели за тенденциите на пазара на имоти в страната. Той достигна най-ниската си точка през март 2009 г., след което започна да се възстановява бавно благодарение на съкращаването на лихвените проценти от Английската централна банка и мерките на правителството за насърчаване растежа на икономиката.

С избледняването на техния ефект обаче пазарът на недвижими имоти загуби инерция и през лятото на 2010 изпадна в застой. През септември миналата година изменението на цените на тримесечна база стана отрицателно за първи път от август 2009 г.

Индексът на Nationwide се базира на продажните цени на жилищата, които са били закупени през миналия месец с ипотечни заеми, отпуснати от банката.

Според експертите на Nationwide продължаващата несигурност за изгледите пред икономиката и растящата инфлация ще накарат купувачите да се въздържат през идните месеци.

Значително е намалял и броя на купувачите на първо жилище, които играят ключова роля за активността и динамиката на пазара. Освен това достъпността на имотите продължава да бъде основна пречка за купувачите, защото средната първоначална вноска за покупка е нараснала до 21% от цената на жилището от типичните нива от 10 на сто.

Изчисленията на Nationwide показват, че на британец със средна заплата, който спестява 15% от дохода си, ще му отнеме осем години, за да натрупа сумата, необходима за първоначалната вноска.

Британската лира поскъпва за втори ден срещу долара днес след силния скок от 0,9% вчера. Към 10:00 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6282 долара, като преднината й за деня е 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още