IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори месечен спад за планираните продажби на жилища в САЩ

Жилищният пазар се колебае под влияние на притока на принудително отнети имоти за продан

17:26 | 28.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Втори месечен спад за планираните продажби на жилища в САЩ

Предварителните договори за продажба на жилище в САЩ намаляха повече от очакваното за втори пореден месец в резултат от по-ниската активност на пазара.

Те се свиха с 2,8% на месечна база през януари, след като през декември намаляха с 3,2% на месечна база.

Все пак планираните продажби на жилища остават с 20,6% над рекордно ниските си нива от лятото на 2010 г. Те са важен индикатор за активността на пазара на недвижими имоти през идните месеци.

Индексът, който следи планираните продажби на жилища, се повишава до 88,9 пункта през януари и се намира с 1,5 на сто под стойността си отпреди една година. Показателят се е понижил с над 21% под историческия си връх от 112,6 пункта, отбелязан през май 2006 г.

Точно след изтичането на правителствената програма за стимулиране покупките на първо жилище през април миналата година показателят отчете рекорден спад от близо 30% на месечна база.

Данните отразяват предварителните, а не окончателни договори за покупка, и затова са ориентир за активността на пазара през идните месеци. Планираните продажби на жилища, които се следят от Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) в САЩ, са важен показател за финансовите анализатори, защото отразяват най-рано промените в нагласите на купувачите и продавачите.

Главният икономист на NAR Лорънс Йън отбелязва, че жилищният пазар в САЩ ще продължава да се колебае през идните месеци под влияние на притока на принудително отнети имоти за продан.

Към 17:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3837 долара, като от началото на днешната валутна сесия щатският долар губи 0,6% срещу европейската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Това е така защото са излезли от кризата според други статии и статистики. Сега ще си организират една война в Либия и ще кажат колко бил се вдигнал БВП като произвеждат ракети, и уръжия а щастливите американци ще ликуват колко велик народ са. От цялата работа най-щастливи ще е МВФ и Федералния Резерв защото от къде си мислите че ще дойтат парите за тези оръжия? Праливно то нов заем с хубава лихвичка и печатниците да работят, а народа да си носи розовите очила и да е щастлив. Това същото се случва и в европа но с други спекулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още