IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Задълбочава се разделението север-юг при инвестициите в имоти в Европа

Пропастта ще продължи и в краткосрочен план, докато Южна Европа се бори с държавния си дълг, икономически и фискални реформи, сочи доклад

11:26 | 25.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Задълбочава се разделението север-юг при инвестициите в имоти в Европа

Икономическото възстановяване в Европа набира скорост, но в рамките на ЕС конкурентоспособността продължава да бъде силно разграничена в отделните региони, като северът като цяло се справя по-добре от юга, сочи доклад.

За да се обърне внимание на това от инвестиционната компания Invista Real Estate Investment Management казват, че се необходими спешни мерки в някои страни.

На пазара на имоти разграничението север-юг е още по-изразено по отношение на инвестиционните обеми и капиталовите стойности.

От компанията прогнозират, че тази разлика ще продължава да се проявява и за в бъдеще, тъй като Южна Европа се бори с огромния държавен дълг и реформите в икономиката.

През следващите пет години БВП в южна Европа се очаква да бъде много ограничено и значително по-ниско в сравнение със Северна Европа и по-специално Германия и скандинавските страни.

Движенията в стойностите на имотите започват да отразяват това разграничение, сочат данни на CBRE. През 2010 г. стойностите в Германия и Централна и Източна Европа започнаха да се стабилизират, докато тези във Франция и скандинавските страни се повишават.

На фона на това стойностите в Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания останаха под негативен натиск през цялата 2010 г. и са средно с 25% по-ниски в сравнение със своя пик от 2007 г.

От Invista смятат, че европейската програма за икономически реформи „Европа 2020“ може да има положителен ефект върху дългосрочното развитие на сектора на имотите. От него повлияни ще бъдат най-вече периферните държави в ЕС, които са с по-ниска конкурентоспособност. В тях ще бъдат инициирани проекти за повишаване на заетостта и инвестициите в научно-развойна дейност и в понижение на парниковите емисии и енергийното потребление.

В краткосрочен план обаче приоритет ще останат мерки, насочени към корекция във фискалните политики и икономиката и гарантирането на стабилността във финансовия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още