IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НАП не е установила недекларирани доходи при вицепремиера Цветан Цветанов

Констатирано е несъответствие между приходи и разходи в семейството на родителите на съпругата му, започва ревизия

17:55 | 24.02.11 г. 3
НАП не е установила недекларирани доходи при вицепремиера Цветан Цветанов

Националната агенция по приходите (НАП) не е установила недекларирани доходи и разминаване на приходи и разходи при вицепремиера Цветан Цветанов. Това каза директорът на НАП Красимир Стефанов, предаде БТА.

Националната агенция по приходите е констатирала обаче несъответствие между приходи и разходи в семейството на родителите на съпругата на Цветанов – Десислава.

Установеното несъответствие дава право на НАП да започне ревизия за установяване на данъчната основа и определянето на данъците, които те трябва да платят, посочи Цветанов.

Красимир Стефанов посочи, че НАП досега никога не е работила под такъв политически, обществен и медиен натиск както при тази проверка. Тя е приключена за по-малко от четири месеца, а обикновено една проверка на физическо лице продължава над шест месеца, посочи Стефанов. Той уточни, че протоколите от извършената проверка на семейство Цветанови ще бъдат публикувани на сайта на НАП.

Стефанов припомни, че проверката е започнала на 26 октомври 2010 г., след получен сигнал. Проверяван е периодът от 1 януари 2004 г. до 31 декември 2009 година. По думите му семейство Цветанови са първите граждани, които дават съгласие за разкриване на данъчно-осигурителна тайна и за достъп до банкови
сметки.

В хода на проверките са изпратени 63 запитвания до финансови институции, шест искания за разкриване на банкова тайна, 20 подробни справки за ползване на комунални и телефонни услуги, осем запитвания до КАТ, "Морска администрация" и въздухоплавателна администрация, 10 запитвания за уточняване на доходи, 12 насрещни проверки в търговски дружества, три запитвания до НСИ и полицията и четири запитвания за платени и дължими местни данъци и такси. Към проверката има добавени над 5000 листа доказателства, каза Стефанов.

От притежаваните от семейството десет имота, включително гаражи, само два апартамента и два гаража са купени, останалите са получени чрез дарение, делба, замяна или по наследство. Купените имоти са платени по банков път. Като средствата са от банков кредит в размер на 59 000 евро, собствени спестявания 20 776 евро и получени от родителите на Десислава Цветанова около 48 000 евро и около 3000 долара.

За тези пет години Цветанов е пътувал зад граница 52 пъти, като девет са екскурзиите със съпругата му, а има други 13 пътувания, за които не е могъл да предостави документи. В останалите 30 случая е ставало дума за командировки. По изчисления за тези пътувания са изразходвани около 31 000 лева.

Семейството има общо 17 сметки в шест банки. Общо доходите му за периода 2004-2009 г. с включените дарения и банков заем са 589 480 лв., а общите разходи са 459 823. Стефанов не даде информация за трите фирми, които са консултирани от Цветанов, с мотива, че ще наруши българското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 32 rate down comment 8
Спящият бик
преди 13 години
17 сметки в 6 банки, по над 10 екскурзии на година... Евала, сериозна работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 8
brastinkov
преди 13 години
ама разбира се че няма установени нередности,вие пък как изобщо си мислехте че НАП ще установи нарушения на човека коитое вице и управлява министерство което е способно да ви вкара в затвора и да ви създаде проблеми за цял живот не само на вас а и на всеки които е около вас.жалко за българите че избраха хора от които освен че трябва да се срамуват че са българи не виждам какво друго биха правили до края на мандата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 8
B.Georgiev
преди 13 години
Хубави даренийца..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още