IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мащабът на жилищната криза в САЩ може да е изчислен неправилно?

Данните за продажбите на стари жилища в САЩ от 2007 г. насам може да са завишени с до 20%, сочат някои твърдения

12:51 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Мащабът на жилищната криза в САЩ може да е изчислен неправилно?

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) в САЩ проучва твърдения, че данните, които тя е публикувала, са подценили мащаба на краха на жилищния пазар, сочи публкация на Wall Street Journal.

От асоциацията, която публикува месечни данни за продажбите на съществуващи жилища в САЩ – показател, следен внимателно от икономисти и представителите на финансовите пазари – е възможно да е завишила броя на жилищните продажби за период до 2007 г. назад.

Според изданието данните на асоциацията противоречат с изчисления за пазара на базираната в Калифорния компания за анализи на пазара на имоти CoreLogic. Според последната NAR може да е завишила продажбите на жилища с до 20%.

Ако бъде доказано, това твърдение може да означава, че всъщност на пазара има значително по-голям инвентар от непродадени жилища и че ще е нужeн по-дълъг период, за да може пазарът да излезе от дълбоката пропаст, в която вече се намира, забавяйки и възстановяването в цялата икономика.

Крахът на жилищния пазар в САЩ, който отчасти се дължи на недопустимите стандарти за кредитиране, бе в основата на икономическата криза, която започна от САЩ и се разпространи в останалата част на света, пише Ройтерс.

Възстановяването на американската икономика се забави поради бавното укрепване на жилищните пазари, тъй като големият ръст на принудителните отнемания задържа стойностите на имотите и продажбите.

От NAR са казали, че данните може да бъдат коригирани в посока надолу това лято.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още