IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лас Вегас и Финикс водят пазара в САЩ по продажби на проблемни бизнес имоти

Афоризмът, че в САЩ има повече семинари за проблемни активи, отколкото активи за продан, вече не е в сила за някои региони, коментират специалисти

17:35 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Лас Вегас и Финикс водят пазара в САЩ по продажби на проблемни бизнес имоти

Според един афоризъм, известен сред брокерите на имоти в САЩ, в страната има повече семинари, посветени на проблемните бизнес имоти, отколкото на пазара има такива имоти за продан.

Това може да е валидно за други региони, но не и за Лас Вегас и Финикс, в които според някои специалисти продажбата на проблемни активи започва да се засилва, пише Las Vegas Sun.

Лас Вегас е един от най-активните в продажбата на проблемни активи, обяснява Джон Голдън Тейлър, директор Корпоративни услуги в компанията за имоти Commerce CRG/Cushman & Wakefield.

„Банките работят върху много проблеми и мисля, че нещата толкова се влошиха, че банкерите осъзнаха, че трябва да продадат и да продължат напред.“

Почти преди две години брокерите дискутираха дали на пазара може да се появи вълна от бизнес имоти за продан, подобно на това, което стана на жилищния пазар.

Тази вълна обаче така и не се случи. Кредиторите работеха със собствениците на имоти, за да понижат лихвените нива и да удължат периода на кредитите. През 2010 г. обаче те започнаха все по-активно да отнемат имотите на длъжниците, които не можеха да обслужват своите кредити.

В други случаи кредиторите бяха продали кредитите с отстъпки, за да решат тези проблеми, като новите собственици на кредитите обикновено продават имотите веднага, казва Тейлър.

„Мисля, че Лас Вегас и Финикс водят страната по отношение на реализацията на тези имоти, така че да могат да им намерят отново собственици“, казва той.

Това позволява на новите собственици да правят подобрения в сградите и да привличат наематели. Много от инвеститорите купуват имотите за по-дълъг период от три, пет и седем години преди да могат да генерират някаква печалба от тях.

Досега повечето кредитори не са били склонни да пристъпят към отнемане заради административния удар, който е трябвало да поемат от регулаторите и необходимостта от по-високи резерви. Федералната помощ обаче помогна на сектора и му даде време да се възстанови и не му позволи да поддаде под тежестта на кредитите към пазар на бизнес имоти.

Сега вече те започват да продават, макар и с бавни темпове. Тейлър смята, че този процес ще се ускори. Той казва, че все още интересът от страна на купувачи е силен, като за някои имоти има по 10 купувачи.

„Все още не сме стигнали до самото дъно, тъй като нетните оперативни доходи все още се понижават, но темповете на спад се забавиха“, казва той.

По данни на Real Capital Analytics Лас Вегас продължава да държи водеща позиция по отношение на продажби на проблемни активи.

Към август миналата година техният обем беше 16,9 млрд. долара, като през февруари той се покачи до 18,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още