IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис наемите в Москва може да поскъпнат с 15% през 2011

Ръстът е провокиран от ограниченото предлагане на качествени площи в Москва, което се понижава с бързи темпове

11:50 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Офис наемите в Москва може да поскъпнат с 15% през 2011

Наемите на първокласните офис площи в Москва може да нараснат с до 15% през 2011 г., движени от голямото търсене и ограниченото предлагане, показва нов доклад.

На пазара в руската столица се наблюдава недостиг на нови проекти, провокиран от кризата, се казва в проучване на Cushman & Wakefield.

Москва, където наемите се понижиха с около 25% по време на кризата, отчете втория по големина ръст през 2010 г. с повишение от 6% до средно 850 долара на кв. м на година.

„Бизнесът в Москва е готов да се премести веднага“, коментира Виктория Манзюкова, директор Корпоративни услуги в Cushman & Wakefield.

„Наличността на качествени площи, особено в центъра, бързо се понижава, успоредно с обема от проекти, който намалява“, казва тя, цитирана от Ройтерс.

Строителството на първокласни офис площи в Москва, която е седмият най-скъп град в света, бе замразено през 2009 г. Впоследствие много малко от проектите бяха подновени, за да могат да посрещнат търсенето на по-големи и качествени площи, което расте с бързи темпове.

„Площите в Москва постепенно се изчерпват и това може да доведе до наемни ръстове до 2012-2013 г.“, казва Манзюкова.

Има индикации, че този процес ще продължи и след 2011 г., предвид дългия период, който е необходим за завършването на новите сгради – от няколко месеца до няколко години, сочи изданието.

„Ако сегашните темпове на усвояване продължат и през 2011 г. предлагането на офиси клас А ще става все по-ограничено, което се очаква да тласне наемните нива нагоре“, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още