IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма данни за възстановяване на пазара на второстепенни имоти в Европа

Банките са основен фактор, който може да раздвижи активността на пазара на второстепенни активи, смятат коментатори

11:38 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Няма данни за възстановяване на пазара на второстепенни имоти в Европа

Редица индикатори сочат, че пазарът на бизнес имоти в редица страни в Европа започва да се възстановява. Инвестиционният интерес в сектора значително се повиши през последните месеци, като консултанти прогнозират, че през 2011 г. инвестициите на Стария континент ще се повишат с 28% на годишна база.

Наемната активност в някои световни пазари като Ситито в Лондон се приближава до рекордни нива, като специалистите смятат, че за някои видове имоти се появяват и първите признаци за недостиг.

Анализаторите обаче подчертават, че този положителен тренд е ограничен само до някои видове имоти и локации. Досега възстановителните процеси обхванаха главно първокласните имоти на най-големите международни пазари. Възстановяването на второстепенните активи обаче все още предстои.

Тези твърдения са доказани и от нов коментар на Wall Street Journal, който цитира само една по-голяма сделка на второстепенния сегмент на имоти през последните месеци.

Една лястовица пролет не прави, но въпросната сделка не е дори лястовица, пише изданието.

В края на януари Deka Immobilien GmbH, един от най-активните инвеститори в имоти в Европа, се съгласи да придобие търговския център Schloss Arkaden в северногерманския град Брауншвайг за 250 млн. евро. Продавач е CS Euroreal, фонд за имоти от отворен тип, управляван от Credit Suisse Asset Management Immobilien Kapitalanlagegesellschaft mbH.

Deka винаги се е чувствал в свои води на сегмента на второстепенни имоти, пише изданието. Фондът на компанията, придобил центъра, вече притежава активи във второстепенни германски градове като Дрезден, Дюселдорф, Бон, Хановер и Есен.

Второстепенните пазари в Европа обаче са далеч от точката на завръщане към инвестиционния фокус. Стойностите на имотите в този сегмент все още не са регистрирали нужната корекция, за да направят тези имоти привлекателни за инвеститорите и банките.

Проблемът се корени основно в банките, които не са склонни да понижат стойността на кредитите, обезпечени с второстепенни имоти.

До момента, в който банките не започнат да понижават счетоводната стойност и да продават въпросните активи, инвеститорите ще продължат да се фокусират предимно върху първокласните активи, които предоставят сигурен източник на приходи от наем, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още