IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявиха край на кризата за жилищата в горния ценови сегмент на Острова

Около 2 млн. души в Англия са отложили плановете си за преместване в нов дом през последните три години, смятат експерти

10:38 | 14.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Обявиха край на кризата за жилищата в горния ценови сегмент на Острова

Пазарът на първокласни жилищни имоти в Англия и Уелс ще се характеризира с процеси на стабилизация през първата половина на 2011 г., преди да започне да отчита подобрение през третото тримесечие на годината и след това да задържи инерцията си през 2011 г., смятат експерти.

По думите на Майк Бидуел, оперативен директор на консултантската компания Fine & Country UK, възстановяването ще бъде с по-бързи темпове в южната част на Англия, отколкото в северната, въпреки че интересът към отделните региони в цялата страна варира значително.

Очаквам, че основният пазар ще остане затруднен и през тази година, след което ще следва постепенно подобрение през 2012 г., казва той, цитиран от PropertyWire.

„На пазара има латентно търсене, а обемите на продажбите се понижиха изключително много през всяка от трите последни години. Може да се оцени, че има около 2 млн. души, които не са се преместили през този период, които иначе биха го направили, ако не бяха трудните икономически условия“, казва той.

„Смятам, че някои собственици отлагаха своите планове вече достатъчно дълго или пък сега виждат достатъчно светлина в края на тунела, за да решат да пристъпят напред. В крайна сметка дори и цените в техния регион да са по-ниски от върха, при положение че купуват и продават при същите пазарни условия, наистина няма особено значение, тъй като все повече и повече собственици гледат на своите жилища като на дом, а не като инвестиции“, обяснява той.

Според него горният сегмент на пазара ще се възстанови по-бързо, тъй като собствениците в тази част от пазара обикновено разполагат с повече капитал.

Също така той смята, че лихвените нива ще останат ниски за още продължителен период от време, което ще направи имотите още по-достъпни за онези, които могат да си позволят да платят първоначалната вноска, необходима за покупка на имот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още