IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните цени в Румъния продължават да падат

Цените на жилищата в страната са средно с 10% по-ниски от тези през 2009; стабилизация се очаква към края на 2011

15:23 | 10.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищните цени в Румъния продължават да падат

Цените на жилищните имоти в Румъния ще продължават да се понижават и през първата половина на 2011 г., като се очаква да се възстановят през втората, казват от румънската компания за оценка на имоти Darian, цитирани от Mediafax.

От компанията очакват принудителните отнемания да продължат и тази година. Това, в комбинация с по-либерализираните условия за финансиране, би трябвало да задвижи сделките с имоти тази година.

Друг фактор, действащ в тази посока, са регулаторни промени по отношение на необслужваните кредити, които ще могат да бъдат придобивани от инвеститорите по-лесно.

„Важен момент тази година ще бъде връзката между продажбата на необслужвани кредити и подновяването на кредитирането“, казва Адриан Кривий, президент на Darian. „Тези, които купят отнети имоти, се нуждаят от финансиране.“

По думите му досега банките са избягвали да продават портфейли от необслужвани кредити и са търсели всеки възможен начин да предотвратят принудителните отнемания. Той е обяснил, че пазарът на имоти ще се възстанови, когато предлагането започне да намалява, предвид това, че броят на жилищни проекти, стартирани през последните две години, е много нисък.

Според проучване на компанията в 27-те най-големи градове в Румъния цените на жилищата в момента са средно с 10% по-ниски в сравнение с 2009 г. Така средната цена на кв. м. апартамент старо строителство е 774 евро, а на новото строителство – 846 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още