IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заради кризата новата централа на НАТО ще струва "само" 1 млрд. евро

Цената на комплекса, който се строи в момента, се очакваше да бъде доста по-висока

17:19 | 08.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Заради кризата новата централа на НАТО ще струва "само" 1 млрд. евро

Цената на новата гигантска главна квартира на НАТО, която се строи в момента, се очаква да достигне 1 млрд. евро, съобщи на пресконференция генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен, цитиран от EUobserver.

Той е посочил, че тази сума е по-ниска от първоначалните оценки, тъй като цените за строителство са паднали в резултат на кризата.

Първоначалната оценка на разходите за самото строителство е била за 650 млн. евро, но след конкурсната процедура правителството на Белгия, където се строи комплексът, е успяло да я намали с 28% до 460 млн. евро. Заедно с други разходи общата оценка достига 1 млрд. евро.

Строителните дейности се предвижда да продължат пет години. Комплексът е разположен на 250 хил. кв. м в Брюксел. В него ще работят около 4000 човека, ще има конферентни и спортни зали, както и магазини.

Расмусен е предупредил по време на пресконференцията за вредите от „некоординираните“ бюджетни съкращения в страните членки на алианса и ги е призовал да използват срещите на НАТО за взимане на решения кои отбранителни програми да бъдат премахнати.

През юни алиансът от своя страна ще трябва да реши кои свои бази и местни структури да съкрати, за да намали разходите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
irish
преди 13 години
А при нас Белене поскъпна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още