IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищният пазар на Острова остава в зоната на безветрие

С близо една трета повече оценители на имоти отчитат спад на цените от тези, които регистрират ръст през януари, отчитат от Rics

11:16 | 08.02.11 г.
Жилищният пазар на Острова остава в зоната на безветрие

Лошите новини за британския жилищен пазар продължиха и през новата година, като цените продължиха да се понижават, а търсенето от страна на купувачите остана слабо, пише Independent.

С близо една трета повече оценители на имоти отчитат спад на цените от тези, които регистрират ръст през януари, сочи проучването на британския Кралски институт на лицензираните оценители (Rics).

Говорител на института посочва, че „ключовите индикатори“ остават отрицателни след слабите данни от декември, като допълва: „Несигурността в бъдещето на трудовия пазар, заедно с недостиг на ипотечно финансиране, особено за купувачите на първи дом, продължава да тежи на нивата на сделките.“ През декември активността беше засегната от лошото време на Острова, въпреки че пазарът беше слаб през годината като цяло.

Броят на сделките, за които е постигнато споразумение, е паднал през януари до най-ниското си ниво от юни 2009 г., като средният брой сделки на един оценител се е понижил през трите месеца до януари от 15,2 до 14,6.

От Rics обясняват застоя на пазара с предпазливостта на потенциалните купувачи заради икономическата перспектива и възможността от повишения на лихвите по ипотеките по-късно тази година.

Нивата на предлагане се подобряват спрямо декември, но все още на пазара излизат по-малко имоти. „Ако има устойчив спад на броя жилища, които излизат на пазара, това може да окаже значителна подкрепа на жилищните цени“, коментират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още