IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраняват смяната на предназначението на горски имоти за 20 години след пожар

Забраната не се прилага, когато промяната на предназначението е свързана с отбраната или сигурността на страната, изпълнението на национални или общински инвестиционни проекти

18:40 | 03.02.11 г.
Забраняват смяната на предназначението на горски имоти за 20 години след пожар

Забранява се промяната на предназначението на поземлени имоти в горски територии за срок от 20 години след опожаряването им, реши парламентът с приемането на второ четене на текстове от законопроекта за горите.

Забраната не се прилага, когато промяната на предназначението е свързана с отбраната или сигурността на страната, изпълнението на национални или общински инвестиционни проекти.

Промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии ще се допуска за площадки за изграждане на транспортни съоръжения, промишлени предприятия, гробищни паркове, депа за отпадъци, хвостохранилища, електроцентрали, язовири, пътища и ж.п. линии, водни канали, изграждане на стълбове за лифтове и влекове, основи на съоръжения от ветрогенераторни и фотоволтаични паркове, скиписти.

Промяна на предназначението ще се допуска и при създаване на нови или разширяване на
строителните граници на урбанизираните територии, при изграждане на национални обекти, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, с опазването на околната среда, както и на общински обекти от първостепенно значение.

Не се допуска промяна на предназначението на горски територии за скиписти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии.

Приходите от промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии ще постъпват в бюджета на Министерството на земеделието и храните и ще се изразходват само за залесяване и строителство, и поддръжка на горски пътища.

Промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии - публична държавна собственост, ще се извършва само за строителство на обекти, които са държавна или общинска собственост, решиха още депутатите. Това ще става с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на земеделието и храните.

Правото на строеж върху поземлени имоти в горски територии ще се погасява, ако не бъде упражнено в продължение на пет години, както и в случай на незаплащане в тримесечен срок на дължимата сума за това вещно право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още