IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Само една четвърт от етажната собственост в район „Оборище“ е регистрирана

Общината не разполага с поименен списък на собствениците и не може да организира общи събрания, каквото е изискването на закона

12:18 | 03.02.11 г. 1
Само една четвърт от етажната собственост в район „Оборище“ е регистрирана

Едва 25% от етажната собственост в столичния район „Оборище“ е регистрирана по законов ред и има избран управителен орган, съобщи Пенка Арменкова, кмет на района.

Регистрираните етажни собствености в района са 538.

Законът за управление на етажната собственост възлага купища задължения на районната администрация, но не предвижда нужния административен капацитет, казва Арменкова, цитирана от БТА.

За да осведоми живущите в района, че съгласно закона те са длъжни да се регистрират, общината разчита на разлепени листовки, но въпреки това процентът на регистрираните е много нисък. Арменкова отбеляза, че общината не разполага с поименен списък на собствениците и не може да организира общи събрания, каквото е изискването на закона.

Общината има съвместен проект с Националната асоциация на домоуправителите в България за прилагане на действащото законодателство за етажната собственост. Асоциацията субсидира до 20% от стойността на услуги и ремонтни дейности на етажни собствености на членове на асоциацията.

Целта на проекта е асоциацията да подпомогне община „Оборище“ в прилагането на Закона за управление на етажната собственост и да участва в организирането на директни срещи и консултации на живущите в района.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jekata
преди 13 години
Асоциацията нали е национална? Що само на Оборище?В Ихтиман кой ще ги регистрира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още