IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на бизнес имотите в САЩ с ръст в края на 2010

Повишенията са оттласкване от дъното, а не ръст от нормални нива, коментират специалисти

12:21 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на бизнес имотите в САЩ с ръст в края на 2010

Съществуват все повече доказателства, че цените на бизнес имотите в САЩ започват да се оттласкват от дъното или поне се повишават в сравнение с ниските нива от 2009 г., пише Wall Street Journal.

Изданието цитира индекс за цените на бизнес имотите на MIT, който показва някои значителни ръстове през последното тримесечие на 2010 г., както и за изминалата година като цяло.

Цените на имотите, продавани от едни от най-големите институционални инвеститори, са отчели повишение от 11,9% през последното тримесечие. За 2010 г. ръстът е 18,3%, сочи индексът.

Индикаторът, който е базиран на информация от реално сключени сделки, включва предимно имотите в най-горния ценови сегмент в най-големите региони в САЩ като търговски центрове, луксозни жилищни сгради и офис кули.

През изминалата година сред най-активните на този пазар са били инвестиционните тръстове, частни фондове за дялови инвестиции и друг вид инвеститори, казва професорът от MIT Дейвид Гелтнър.

Според него някои други сегменти от пазара на бизнес имоти също могат да бъдат благоприятно повлияни, тъй като търсенето и капиталите ще се разпространят и към тях.

Въпреки че тези ръстове, отчетени от индекса, са окуражаващи, на тях трябва да се гледа на фона на спадовете през 2009 г., предупреждава той.

„Това е оттласкване от дъното“, казва Гелтнър. „Не е ръст от някакво нормално ниво.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още