IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Консултанти: Има риск от бъдещ недостиг във високия жилищен сегмент в София

През 2010 г. в столицата не са започнати мащабни жилищни проекти от средно-високия и висок клас, като постепенното им усвояване води до потенциално изчерпване на този тип жилища

11:55 | 27.01.11 г. 7
Консултанти: Има риск от бъдещ недостиг във високия жилищен сегмент в София

Очертава се недостиг на жилища от средно-високия и висок клас в София до няколко години, прогнозират в свой доклад от консултантската компания Colliers International.

Консултантите аргументират прогнозата си с няколко фактора. От една страна, те очакват търсенето на жилища от този клас в столицата да продължи да нараства с оглед на постепенното подобряване на показателите на българската икономика, докато пазарът отчита свиване на предлагането на този тип проекти.

През 2010 г. в София не са започнати нови мащабни жилищни проекти от средно-високия и висок клас, като постепенното им усвояване води до потенциално изчерпване на този тип жилища. Същевременно за реализирането на един средно голям жилищен проект са необходими около 3 години от началото на изграждането до завършването му, посочват от компанията.

В момента малко жилища в този сегмент се препродават на пазара, тъй като повечето се купуват за собствени нужди, сочат наблюденията на консултантите.

По данни от доклада жилищните единици от средно-високия и висок клас в София възлизат на общо 3-4 хил. В статистиката се включват най-вече почти завършени или готови проекти (завършени след 2009 г.) с около 50 жилища (апартаменти/редови къщи/къщи). По дефиниция на компанията проектите от средно-високия и висок клас включват важни характеристики като привлекателно местоположение, добро качество на строителството, удобен достъп, зелени площи, функционално разпределение на помещенията, достатъчно паркоместа, професионална поддръжка на имота, наличието на добра инфраструктура и удобства в района.

Повечето проекти от този тип са концентрирани в южната част на София и кв. "Изток". Много жилища от този клас се изграждат като проекти от затворен тип.

Повечето сделки със жилища от средно-висок и висок клас са за апартаменти с 3-5 спални, както и за единични семейни къщи. Типичният профил на купувач в този сегмент е човек, заемащ ключова професионална позиция, често със собствен бизнес. Закупуването на жилища с цел инвестиция почти изчезна от пазара.

Според данните на Colliers офертните цени за жилища от средно-високия и висок клас варират в доста широк диапазон - от 1000 евро/кв. м до 1900 евро/кв. м. Влияние върху цените оказват редица фактори като местоположение, концепция и вид на имота, довършителни работи и др. По-високата граница обикновено е за имоти с изключителна гледка и локация.

Ключов фактор при сключването на сделка остава гъвкавото отношение от страна на предприемачите. Освен отстъпки в цената, те предлагат и бонуси като довършителни работи, допълнително паркомясто или поемане на нотариалните такси при покупка. Схемата „наем с опция за закупуване” също е вариант, но успехът й зависи от предлаганите условия от страна на инвеститора.

От компанията прогнозират, че ценовите нива в сегмента през 2011 г. ще се стабилизират и дори е възможно да отбележат лек ръст за определени проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
pecan
преди 13 години
аман от поръчкови статии.аз пък си мисля че в следващите 5 години много от офисите клас а и от луксозните имоти ще останат незаети.честито на построилите ги и закупилите ги с инвестиционна цел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Брокерите със сигурност има за какво да бъдат мразени. Но има и по-лошо от това - могат да станат излишни. Поне в повечето случаи. И не е много далечен денят когато това ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
stoian777
преди 13 години
Aaaaa пич не се притеснявай ние сме прости. Не ни чети писаниците бе пич. Как може толкова умен пич като теб изобщо да ни чете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
imoti360
преди 13 години
Като Ви чета коментарите ми прави впечатление , че с много неща не сте на ясно , че мразите брокерите като ги слагате всички под един знаменател , че разбирате изключително много от политика и т. н. /абе от всичко , но по- малко разбира се /. Точно от толкова , че да не стига до никъде. Не може да Ви се сърди човек - толкова си можете . Просто искате да сте в ДЖАЗА. А иначе статията е много точна и вярна , защото информацията за нея е от професионалисти подадена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
stoian777
преди 13 години
Кого заблуждавате бе брокерчета, кого ? Хорат ( българите ) и да искамт да копуват няма да могат. Истината е, че няма пари, няма работа, задълженията ни са големи и за години напред, работа няма, съкращенията се увеличават, заплатите се намалят...АБСОЛЮТНА КРИЗА Е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
stoian777
преди 13 години
Eбаси и глупавия коментар. То бива, бива ама това вече на нищо не прилича. АПАРТАМЕНТИ У СОФИЯ КОЛКОТО ЩЕШ. НЕ САМО, ЧЕ НЕ НАМАЛЯВАТ АМИ И ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ПРОГРЕСИВНО КАТО И ЦЕНАТА ИМ ПРОГРЕСИВНО ЩЕ ПАДА. Хората и бизнеса до колкото го има вече се ориентират към провинцията. Ха сега отговорете си защо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Има риск - да. Колко е? Според мене НУЛА, а според "консултантите"? Липсва какъвто и да е количествен анализ в статията, само общи приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още